kulturno dobro

Je li ovo najskuplja nekretnina u Hrvatskoj? U Umagu se prodaje kuća za nevjerojatnih 12 tisuća eura po kvadratu

07.09.2022 u 09:14

Bionic
Reading

Nekretnina veličine 32 kvadrata koja se prodaje po cijeni od 382 tisuće eura nalazi na atraktivnoj lokaciji u starogradskoj, povijesnoj jezgri Umaga. Smještena je iza župne crkve, uz samu obalu, na šetnici Sv. Pelegrina. Čestica je kulturno dobro jer je starogradska jezgra naselja Umag dio naselja upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

U Umagu se prodaje kućica od 32 kvadrata po cijeni od 382 tisuće eura, što je otprilike 12 tisuća eura po metru kvadratnom. Vlasnica ju je odlučila prodati po toj cijeni ponudivši je istodobno Republici Hrvatskoj, Istarskoj županiji i Grad Umagu jer se radi o kulturnom dobru pa ostvaruju pravo prvokupa, piše Glas Istre.

Međutim, na posljednjoj sjednici umaškog Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno izglasali nepostojanje interesa za korištenje prava prvokupa za nekretninu označenu kao k.č.br.2434/2 k.o. Umag za ponuđenu cijenu vlasnice M. V. u iznosu od 2.870.000 kuna ili oko 382 tisuće eura.

Naime, kako je vijećnicima pojasnila Maja Galović, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za upravljanje imovinom, izgradnju i održavanje II., radi se o nekretnini koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u starogradskoj, povijesnoj jezgri. Smještena je iza župne crkve, uz samu obalu, na šetnici Sv. Pelegrina.

Čestica je kulturno dobro jer starogradska jezgra naselja Umag predstavlja dio naselja upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Na temeljem toga, u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, vlasnica je, prije nego što je izloži tržišnoj prodaji, najprije mora ponuditi Republici Hrvatskoj, Županiji i Gradu Umagu za istu kupoprodajnu cijenu, uz isplatu ponuđene cijene u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora. Županija nije iskazala interes za kupnju nekretnine pa se morao očitovati Grad Umag.

  • +3
Nekretnine u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX