PROBLEMATIČNA REGIJA

Kriza u istočnoj Europi pritišće rejtinge banaka

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.02.2009 12:36
  • Objavljeno 17.02.2009 u 12:35
financijska kriza

financijska kriza

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Recesija u istočnoeuropskim zemljama bit će ozbiljnija nego u drugim regijama, zbog velikih neravnoteža, i podvrgnut će pritisku rejtinge lokalnih banaka i njihovih matičnih banaka na Zapadu, objavila je u utorak agencija za kreditni rejting Moody's

Kombinacija povećanih rezervacija za loša potraživanja, rast bankovnih troškova zaduživanja i pad tečajeva pritisnut će profitabilnost banaka i pridonijeti eroziji njihove kapitalne osnovice, upozorila je agencija u posebnom komentaru o bankovnom sektoru u istočnoj Europi.

'Nagrižena financijska snaga istočnoeuropskih ogranaka ima negativan 'prelijevajući' efekt na njihove matične kuće u zapadnoj Europi', ističu u Moody'su.

'Pogoršanje gospodarskog stanja na matičnim tržištima u istočnoj Europi generira negativan pritisak na rejtinge ogranaka a u končanici bi moglo rezultirati i slabljenjem rejtinga njihovih matičnih banaka', stoji u komentaru agencije za kreditni rejting.

Gospodarski prognostičari, uključujući i Međunarodni monetarni fond (MMF), predviđaju sada da će istočnoeuropska gospodarstva u cjelini zabilježiti pad aktivnosti. Pritom se prognoze razlikuju, ovisno o tome je li riječ o stabilnijim zemljama poput Poljske i Češke, ili onim slabijima, poput Rumunjske i Ukrajine.

Suvremene banke u toj regiji nemaju iza sebe dugu tradiciju, što znači da bi relativno nizak stupanj povjerenja mogao u kraćem vremenskom roku pokrenuti val povlačenja depozita nego što je slučaj na Zapadu, te da same banke dosada nisu prošle kušnju ozbiljnog pada gospodarskih aktivnosti, tumači agencija za kreditni rejting.

Većina zapadnih banaka aktivnih u toj regiji ima imovinu u nizu zemalja i mogle bi postati selektivnije pri financiranju svojih podružnica, što bi dodatno pojačalo rizik za slabije zemlje, napominju u Moody'su.

Usprkos tome, banke imaju motiva da nastave financirati svoje podružnice u istočnoj Europi, dodaje ta agencija. Naime, odluka krovne banke o povlačenju iz jedne zemlje mogla bi narušiti povjerenje klijenata u drugu zemlju i generirati odvojene negativne efekte, podsjećaju u Moody'su.

Zapadnoeuropske banke na čelu s talijanskim UniCreditom, austrijskima Erste Group Bankom i Raiffeisen Internationalom i francuskim Societe Generaleom pokupovale su proteklih godina većinu banaka u istočnoj Europi kako bi ostvarile korist od snažnog rasta obujma kredita koji je bio pokretačka snaga gospodarskog procvata u regiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi