SVJETSKI LIDER

Kriza i devalvacija rublja jačaju ruski izvoz žita

23.08.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Rusija bi prema očekivanjima tamošnjih agrarnih stručnjaka ove godine trebala ostvariti rekordnu žetvu žitarica, a proizvedene količine bi uz namirenje golemog domaćeg tržišta trebale naći lak put u izvoz, potaknute uz ostalo tečajnim kretanjima koja izvoz konkurenata čini znatno skupljim od ruskog, piše portal Pogled (Vzglyad)

Ruskoj proizvodnji žita, prema pisanju toga portala, znatno je pomogla kriza i devalvacija rublja, pa su, kako se ocjenjuje, ruski ratari glavni dobitnici za Rusiju nepovoljne ekonomske situaciji zadnjih nekoliko godina.

'Izvozni rekordi mogu se objasniti rastom potražnje za ruskom pšenicom, koja je zbog tečajnih razlika na svjetskom tržištu pojeftinila', kaže burzovni i tržišni analitičar Kiril Jakovenko. Smatra da je Rusija zahvaljujući visokoj kvaliteti i niskoj cijeni lako zauzela lavovski udjel na egipatskom tržištu pšenice.

S druge strane, piše Pogled, mnogim ruskom konkurentima na svjetskom tržištu žitarica recentna je međunarodna ekonomska situacija silno potkopala izvozni potencijal pa su tako Francusku, uz probleme s poplavama, zadesili veliki problemi u oblikovanju izvoznog cjenika, zbog za nju nepovoljnih valutnih odnosa koji joj poskupljuju izvoz u odnosu na ruski.

Tako se tona ruske pšenice u Egiptu prodaje za 150 dolara, a američka i francuska od 15 do 20 posto skuplje, kažu ruski izvori.

Rusi inače ove godine očekuju rekordan urod žita. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede koje je objavio predsjednik Vlade Dmitrij Medvedev, zaključno s 12. kolovozom u Rusiji je požnjeveno oko 70 milijuna tona žitarica, što je u usporedbi s istim lanjskim datumom gotovo za trećinu više.

Prošle godine u Rusiji je bilo požnjeveno 104,8 milijuna tona žita (neto mase), a ove godine Ministarstvo poljoprivrede očekuje urod između 106 i 110 milijuna tona, dok stručnjaci procjenjuju da bi on mogao iznositi između 110 i 118 milijuna tona. Radi usporedbe ističu Ukrajinu, s ukupnim godišnjim urodom od oko 61 milijuna tona.

Sve bi to, hvale se Rusi, trebalo pridonijeti očuvanju vodeće pozicije Rusije među svjetskim izvoznicima žita, koju je ta zemlja izborila lani, potisnuvši Kanadu i SAD sa čela ljestvice prvi puta u modernoj povijesti. Tako je lani Rusija izvezla rekordnih 33,9 milijuna tona žitarica, od čega 24,5 milijuna tona pšenice, u odnosu na 22,5 milijuna tona izvezenih iz Kanade i 21 milijuna tona iz SAD-a.

U tekućoj sezoni, od srpnja ove do lipnja 2017. godine, Rusija ima sve izglede očuvati postignuto liderstvo, u što su uvjereni čak i u sjevernoj Americi, piše Pogled. Navodi pritom lipanjsku prognozu američkog Ministarstva poljoprivrede, prema kojoj bi izvoz ruske pšenice u tom razdoblju mogao porasti u odnosu na prošlu godinu za milijun tona, na 25,5 milijuna, što bi ruski udjel na svjetskom tržištu povećalo sa 14,4 na 16 posto.