prekomjerni izlov

Kritike za EU zbog tune: 'To vodi do prekomjernog izlova i onečišćenja plastikom'

09.05.2023 u 21:34

Bionic
Reading

Fondovi Europske unije za održiv ribolov namijenjeni su očuvanju okoliša, no kritičari tvrde da se u Indijskom oceanu koriste kao poluga za to da se europskim ribarskim flotama omogući lov golemih količina tune

Plovila EU-a, od čega su većina francuska ili španjolska, ulove do trećine tune u tim vodama, prema podacima Povjerenstva za tunu u Indijskom oceanu (IOTC), međunarodnog tijela zaduženog za upravljanje ribarstvom. Da bi to činili, postavljaju takozvane uređaje za okupljanje ribe – plutajuće objekte od plastike ili drveta koji se koriste za njeno privlačenje – za koje znanstvenici kažu da dovode do prekomjernog izlova i uzrokuju onečišćenje plastikom.

Zabrinuta praksama EU-a, skupina od 11 zemalja članica IOTC-a poziva na ograničenje upotrebe plutajućih uređaja da bi se ribama omogućio oporavak i osigurao opstanak vrste. Njihov prijedlog poziva na 72-dnevni moratorij na praksu svake godine i ograničenje broja uređaja koji se mogu koristiti. EU je pokrenuo kampanju kako bi osiguralo da se to ne dogodi.

Takozvanim sporazumima o partnerstvu u održivom ribarstvu, EU usmjerava milijune eura u razvojnu pomoć zemljama koje su također članice IOTC-a i mogu pomoći da se blokira taj prijedlog. 'EU ne želi biti ograničen u Indijskom oceanu', rekao je član izaslanstva države koja se zalaže za regulaciju plutajućih uređaja, a želio je ostati anoniman. 'Žele zadržati svoju količinu ulova, koji je vrlo velik', ustvrdio je.

Marco Valletta, šef izaslanstva EU-a, inzistira na tome da je prijedlog za ograničavanje plutajućih uređaja 'jasno prekršio uvjete' i da je diktiran više 'komercijalnim interesima skupine zemalja nego ozbiljnim i iskrenim ciljevima očuvanja'.

Prijedlog uključuje uvjet da ako IOTC-ov znanstveni odbor ne može dati savjet, predložena 72-dnevna zabrana stupila bi na snagu kao 'pristup predostrožnosti'. EU kaže da bi trebala stupiti na snagu samo ako postoji dovoljno jakih znanstvenih dokaza tome u prilog.

'Bili smo stvarno zapanjeni kada smo vidjeli oštro protivljenje EU-a jer blok obično zagovara oprez u drugim okruženjima', rekao je Hussain Sinan, postdoktorski istraživač s Maldiva. Izaslanstvo EU-a u IOTC-u daleko je najbrojnije s 40 izaslanika, a druga najveća je Indonezija s 20. Od njezinih 40 predstavnika, najmanje 24 su industrijski lobisti, prema nevladinoj organizaciji Bloom za očuvanje oceana.

S predstavnicima Europske komisije delegati su žestoko lobirali protiv zabrane plutajućih naprava. EU trenutačno ima dva aktivna sporazuma o ribarstvu sa zemljama članicama IOTC-a: ugovor vrijedan 5,3 milijuna eura sa Sejšelima, koji pristaju na većinu EU-ove flote za lov na tune, i sporazum vrijedan sedam milijuna eura s Madagaskarom. Također ima zasebno partnerstvo u 'plavom gospodarstvu' s vladom Kenije, vrijedno 24 milijuna eura, te s Tanzanijom, vrijedno 180 milijuna eura.

'EU je uvijek patio od dvojnosti između svoje politike razvojne pomoći i svoje komercijalne strategije', istaknuo je Bloom u izvješću za siječanj. 'S jedne strane pruža financijsku pomoć zemljama – od kojih su mnoge kolonije bivših europskih država – da se razviju. S druge strane delegacije koče njihov gospodarski razvoj i protive se mjerama zaštite okoliša', ustvrdio je.

Ta partnerstva u ribarstvu omogućuju EU da kupi pristup vodama drugih zemalja kako bi plovila mogla loviti višak ribe. Kritičari ih vide kao priliku za EU da poveća svoj utjecaj u regiji, ali Komisija kaže da su 'usmjereni na očuvanje resursa i održivost okoliša' te su 'mjerilo za dobro upravljanje ribarstvom'.

Optužbe da se sporazumi koriste kao poluga su 'potpuno neutemeljene', rekao je glasnogovornik Komisije u izjavi poslanoj e-poštom. 'EU poštuje stajalište drugih zemalja i ne koristi sporazume koje ima kako bi utjecao na njihov stav ili ih prisilio na potporu u multilateralnim forumima', tvrdi.

Promjena smjera

Najdramatičniji trenutak u dosadašnjim pregovorima dogodio se u veljači, kada je Kenija – do tada ključni podupiratelj prijedloga – iznenada odustala od svoje potpore.

Tijekom sastanka u hotelu Pride Inn u Mombasi, kenijski ministar plave ekonomije Salim Mvurya objavio je da njegova zemlja povlači svoj prijedlog zabrane o kojem su nacionalna izaslanstva raspravljala više od godinu dana.

Nakon više od pet sati razgovora, Indonezija – uz potporu Somalije, Indije, Australije i Južne Afrike, među ostalima –preuzela je vodeću zemlju i predložila tajno glasanje o prijedlogu. Dok je više od dvije trećine zemalja glasalo za prijedlog, Sejšeli su se usprotivili tome s državom Komori, Omanom, Kenijom i Filipinima.

Prijedlog je prošao, što znači da bi ga trebali usvojiti članovi IOTC-a. Ali prema pravilima organizacije, svaka zemlja koja se usprotivi u roku od 120 dana ne mora primijeniti tu mjeru. Budući da je EU najveći korisnik plutajućih naprava, ekolozi kažu da bi to malo pomoglo u obnavljanju ribljeg fonda.

Protuzahtjev

Na sastanku koji počinje je IOTC raspravljao o protuprijedlogu EU-a koji odbija inicijativu što je predvodi Indonezija. Prijedlogom bi se odbacila zabrana od 72 dana i ponudio način da se poveća broj dopuštenih plutajućih uređaja na moru. Također poziva znanstveni odbor IOTC-a da procijeni doprinosi li upotreba ovih uređaja većoj smrtnosti nedorasle tune i da do kraja godine donese preporuke o upravljanju tim alatom.

Glasnogovornik Komisije rekao je da je EU jasno za jače upravljanje uređajima za sakupljanje ribe i da bi protuprijedlog Unije 'omogućio bolju kontrolu' i bolju provedbu. Također želi znanstveni doprinos kako bi se pronašli 'najbolji trenutak, područje i modalitet da bi zatvaranje uređaja moglo biti najkorisnije za stok tune'.

Direktorica za tunu industrijskog udruženja Europêche, Anne-France Mattlet, rekla je da europski tunolovci nisu protiv privremene zabrane, ali žele da znanstveni odbor donese tu prosudbu. 'Možda će se pokazati da zabrana uopće nije potrebna u ovo doba godine ili može biti u neko drugo doba', rekla je.

Zagovornici zabrane od 72 dana smatraju to zadnjim pokušajem da se spriječi izumiranje vrste. Druge tropske vode diljem svijeta već su uvele zabrane uređaja za sakupljanje ribe zbog zabrinutosti oko pretjeranog izlova.

Primjerice, žutoperajna tuna 2015. dobila je oznaku zbog prekomjernog izlova. Članovi IOTC-a od tada su pokušali pronaći načine da pomognu obnavljanje stoka, uključujući uvođenje ograničenja ulova. Ti su napori na kraju propali jer zemlje nisu poštovale ograničenja ulova.

Cilj je 'osigurati smanjenje ekoloških utjecaja', rekao je upravitelj WWF-a za tunu u Indijskom oceanu, Umair Shahid. 'To bi mladoj tuni dalo priliku za rast, posebno tijekom vrhunca sezone, kako bi joj se omogućilo obnavljanje', ustvrdio je. Za neke zemlje prijedlog se također odnosi na osiguranje da sve države imaju jednako pravo na ribolov stokova, a EU trenutačno prikuplja većinu zahvaljujući upotrebi plutajućih uređaja.

Mohamoud Badrudiin, glavni direktor somalskog ministarstva ribarstva i voditelj somalskog izaslanstva u IOTC-u, rekao je da je ta ratom razorena zemlja glasala za prijedlog jer si ne može dopustiti daljnje smanjenje zaliha tune. Pet uzastopnih neuspješnih kišnih sezona uzrokovalo je dugotrajnu sušu s milijunima uginule stoke, pothranjenošću djece i masovnim migracijama – povećavajući ovisnost Somalije o ribolovu.

'Zbog suše su nekima ostali samo plodovi mora', rekao je te dodao: 'Industrijsko ribarstvo pokušava iskoristiti činjenicu da imamo nizak kapacitet provedbe, a činiti to tim ljudima je nehumano.'