sindikati upozoravaju

Krešimir Sever: Smanjenje PDV-a nije utjecalo na krajnje cijene hrane

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 08.10.2022 20:10
  • Objavljeno 08.10.2022 u 20:10
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Nema proizvoda koji u posljednjih godinu dana nije poskupio. Cijene hrane su neopravdano visoko rasle. Mirovine i plaće su rasle puno sporije i jasno je da je ovdje najveći udar na građane, rekao je u Dnevniku HTV-a, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Vlada je u nekoliko navrata posezala za time da su smanjivali porezna opterećenja na pojedine artikle i namirnice. Na pitanje je li to u punom učinku došlo do cijena hrane, Sever je za HRT rekao kako se to nije dogodilo.

'Nakon otpuštanja u području PDV-a, na drugoj strani, na različitim potporama koje su ulazno dolazile, mi smo počeli plaćati još skuplje s obrazloženjem onih koji prodaju da bi cijene bile još veće da nije bilo spuštanja PDV-a', govori.

Sever naglašava kako je činjenica da se smanjenje PDV-a nije vidjelo u krajnjim cijenama, već da su one i više. 'Jasno je da netko ubire ekstra profite na teret svih ostalih, ali to svakako mi platimo na jednoj strani, proizvođači na drugoj, a svi ostali između zarađuju', istaknuo je.

Sever naglašava kako u zadnjih 5 mjeseci padaju cijene hrane na svjetskom tržištu, ali u Hrvatskoj one rastu. 'Jedino rješenje je da se stavi veći nadzor pri ulazu i dati potporu proizvođačima te staviti ove neke koji dobro zarađuju pod nadzor kako bi se vidjelo što se događa u krajnjoj cijeni u odnosu na onu koja se otkupljuje', istaknuo je.

  • +6
  • +3

Rast troškova života

Izvor: Profimedia / Autor: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na pitanje gdje je prostor za hitni rast plaća, Sever je rekao kako se on mora naći. 'Jasno je da se ne smiju smanjivati doprinosi, zato što će to značiti siromaštvo svih onih kada odu u mirovinu', rekao je i dodao da ako plaće neće sustizati inflaciju sve će ići u još veće siromaštvo i neće biti kupovine.

Kako kaže kada ljudi nemaju od čega otkidati, otkidaju od hrane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!