DRŽAVA VRAĆA 1,7 MILIJARDI KUNA

Krenule prve isplate povrata poreza na dohodak

20.04.2011 u 22:10

Bionic
Reading

Prvi povrati poreza na dohodak za 2010. godinu krenuli su početkom ovog tjedna i to s Područnim uredom Zagreb, a riječ je o iznosu od 12,47 milijuna kuna za prvih 8.140 poreznih obveznika, doznaje se danas u Ministarstvu financija

Prvi su povrati poreza na dohodak za prošlu godinu krenuli 18. travnja. Daljnja obrada i isplate povrata poreza slijede uobičajenom dinamikom, odnosno prema redoslijedu prijavljivanja područnih ureda, ističu iz Ministarstva.

Poreznici su za prošlu godinu zaprimili 858.173 prijava poreza na dohodak, što je oko 262 tisuće prijava manje nego u prošloj godini kada je bilo zaprimljeno više od 1,1 milijun godišnjih prijava poreza na dohodak za 2009.

Temeljem podnesenih prijava poreza na dohodak za 2010. godinu u Ministarstvu financija očekuju da će biti isplaćeno 1,7 milijardi kuna povrata, dok je temeljem prijava za 2009. u prošloj godini bilo isplaćeno oko 1,8 milijardi kuna povrata poreza.

Kako se porezne prijave obrađuju, tako se isplaćuju povrati preplaćenog poreza, što znači da se i ove godine očekuje uobičajena dinamika obrade i verifikacije poreznih prijava, kažu u Ministarstvu financija.

Pritom ističu kako je važno da je uz godišnje prijave poreza na dohodak priložena sva potrebna dokumentacija i da su poslodavci podmirili obveze poreza i prireza na dohodak za svoje posloprimce.

Nema zakonskog roka za povrat poreza, ali se uvijek nastoji isplatiti u godini dana, napominju u Ministarstvu.

Prema evidencijama Porezne uprave, dva posto godišnjih prijava poreza na dohodak za 2009. godinu nije obrađeno.

'Navedene prijave jednim dijelom nisu obrađene iz razloga što porezni obveznici nisu priložili svu potrebnu dokumentaciju, a dio iz razloga što poslodavci nisu podmirili obveze poreza i prireza na dohodak za svoje posloprimce', ističu u Ministarstvu financija.

Pritom napominju da Porezna uprava izvršava sve svoje obveze u zakonom propisanim rokovima.

No, uvijek postoje i konkretni slučajevi koji se moraju posebno rješavati. U tim slučajevima je najbolje da se porezni obveznici sa svojim konkretnim zahtjevima obrate nadležnim ispostavama Porezne uprave, kažu u Ministarstvu financija.

Građani su u godišnjim prijavama za prošlu godinu po zadnji put prijavljivali porezne olakšice za uplaćene premije osiguranja, zdravstvene usluge i stambene potrebe, ali u upola manjem iznosu nego do tada, odnosno umjesto do 12 tisuća kuna u iznosu do šest tisuća kuna i to samo za uplate izvršene do 30. lipnja 2010.