POTROŠAČKO KREDITIRANJE

Kreditni posrednici miču s tržišta lihvare

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.07.2010 16:00
  • Objavljeno 27.07.2010 u 16:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ministarstvo financija do sada je izdalo dva odobrenja kreditnim posrednicima i to ovlaštenje imaju dvije zagrebačke tvrtke - Progreso grupa i Tata grupa, doznaje se danas iz Ministarstva

Zaključno s današnjim danom Ministarstvo financija nema daljnjih zahtjeva za izdavanje odobrenja za posredovanje pri potrošačkom kreditiranju, naglašavaju iz Ministarstva.

Posredovanje u potrošačkom kreditiranju uređeno je Zakonom o potrošačkom kreditiranju koji je na snagu stupio s 1. siječnja ove godine, a sukladno prijelaznim i završnim odredbama Zakona vjerovnici, odnosno kreditni posrednici, trebaju uskladiti svoje poslovanje, odnosno zatražiti odobrenje u roku godine dana od stupanja na snagu Zakona i taj rok ističe 1. siječnja 2011.

Posredovanje u potrošačkom kreditiranju je, uz Zakon, uređeno i s dva pravilnika, Pravilnikom o odobrenju za pružanje usluga potrošačkog kreditiranja i Pravilnikom o obvezi informiranja potrošača i o dodatnim pretpostavkama za izračun efektivne kamatne stopa.

Zakon i pravilnici reguliraju potrošačke kredite i uvjete pod kojima vjerovnici mogu davati potrošačke kredite, a kreditni posrednici posredovati pri potrošačkom kreditiranju, objašnjavaju iz Ministarstva financija.

Iz Tata grupe, koja je vlasnik portala moj-bankar.hr, su sredinom ovog mjeseca izvijestili da su dobili dozvolu Ministarstva financija za obavljanje posredovanja u potrošačkom kreditiranju te da su ispunili zakonske, organizacijske, tehničke i kadrovske uvjete za obavljanje posredovanja u potrošačkom kreditiranju.

O dobivanju licence za kreditno posredovanje danas su izvijestili i iz Progreso grupe iz koje navode kako su proces prilagodbe poslovanja započeli prije godinu dana te kako su preuzeli obvezu provođenja potpuno transparentne i još detaljnije analize prilikom predlaganja rješenja klijentima, a sukladno odredbama Zakona.

U ovom trenutku Progreso grupa pruža usluge licenciranog posredovanja u kreditiranju za dvadesetak većih hrvatskih tvrtki, udruga i sindikata sa kojima ima potpisane ugovore o poslovnoj suradnji, kao i svim građanima koji prepoznaju prednosti ovakvog načina realizacije svojih financijskih potreba, ističu iz te tvrtke čiji su osnivači Vjeko Peretić i Zoran Šuster.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi