BANKE SE OKRENULE DRŽAVI

Krediti građanima manji za 4 milijarde kuna

01.10.2009 u 15:52

Bionic
Reading

Ukupni krediti svih banaka u Hrvatskoj krajem kolovoza iznosili su 254,24 milijarde kuna i za osam mjeseci porasli su za 7,63 milijarde kuna ili samo za 3,09 posto, pokazuje agregirano mjesečno izvješće koje je HNB objavio u četvrtak. Najveći pad zabilježilo je kreditiranje građana, dok su najviše porasli krediti odobreni državi

Krediti državi porasli su sa 21,49 mlrd. kuna krajem prošle godine na 33,28 mlrd., za 11,79 mlrd., što predstavlja rast od gotovo 55 posto. Za razliku od države koja je imala prioritet, a imat će ga i ubuduće kad to bude potrebno, poduzećima zaokupljenima pitanjem reprograma dugova i štednjom na svim razinama i u svakom pogledu iznos kredita porastao je za osam mjeseci samo za 373,19 milijuna kuna, odnosno za preskromnih 0,4 posto.

Građani su, kao što je bilo jasno već početkom godine, ostali izvan priče o kreditima. Njihova potražnja za kreditima smanjuje se iz mjeseca u mjesec, a kako su banke pooštrile uvjete, ne prolaze ni svi hrabri klijenti koji dođu sa zahtjevom. U strahu od nenaplativih kredita bankari su otišli u drugu krajnost nakon nekoliko godina kreditne ekspanzije, možda su oprezniji i više nego što je nužno jer opasnost u obliku problema s naplatom prijeti od starih, a ne toliko od kredita koji bi sad bili odobreni. No očito je došlo razdoblje da građani silom prilika smanje svoja zaduženja i sigurno će još neko vrijeme samo otplaćivati dugove.

U odnosu na kraj 2008. godine smanjile su se sve vrste kredita građanima, izuzev stambenih, koji rastu za stotinjak milijuna kuna. Najveće je smanjenje kod ostalih (nenamjenskih) kredita sa 52,88 mlrd. kuna krajem prošle godine na 50,64 mlrd. krajem kolovoza (opasni rast potrošnje na kredit je zaustavljen), kartični krediti su pali za 480 milijuna kuna, na 4,97 mlrd., (banke ih strogo kontroliraju), a auto-zajmovi su manji za 1,24 mlrd. kuna nego prije osam mjeseci (tko bi sad tražio kredit za auto). Tako su se od siječnja do kolovoza krediti građanima smanjili za gotovo četiri milijarde kuna i iznose 118,80 milijardi.

Rast depozita uvijek veseli, pa spomenimo da su krajem kolovoza ukupni oročeni depoziti iznosili 197,41 mlrd. kuna, što je povećanje za 17 mlrd. kuna u odnosu na prosinac 2008. Oročeni depoziti stanovništva porasli su tijekom tih osam mjeseci za oko pet milijardi kuna.

Dobit banaka na kraju kolovoza iznosila je 3,16 mlrd. kuna i to je u odnosu na isto razdoblje lani smanjenje za oko 16 posto.