BANKARSKI PLASMANI

Krediti građanima i dalje se smanjuju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.04.2010 15:14
  • Objavljeno 28.04.2010 u 15:11
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Cropix

Plasmani banaka nebankarskom sektoru u Hrvatskoj u prva su dva mjeseca ove godine blago porasli, za 1,1 milijardu kuna ili za 0,5 posto, što je rezultat rasta plasmana poduzećima, dok se krediti stanovništvu i dalje smanjuju, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke

Međutim, na godišnjoj razini plasmani banaka i dalje imaju negativnu stopu promjene, koja je na kraju veljače iznosila 1,1 posto.

Tako su plasmani banaka na kraju veljače ove godine iznosili 232,7 milijardi kuna, što je za 2,6 milijarde kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Po sektorima, rast plasmana u prva dva mjeseca 2010. isključivo se odnosio na kreditiranje poduzeća, navode analitičari središnje banke u najnovijem Biltenu HNB-a.

Plasmani poduzećima u tom razdoblju, u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na kraj 2009., porasli su za 1,3 milijardu kuna, čime su se nastavila pozitivna kretanja iz posljednjeg tromjesečja prošle godine.

Nasuprot tome, kod kredita stanovništvu i na početku 2010. nastavio se bilježiti negativan trend. To je pridonijelo daljnjem ubrzavanju njihova godišnjeg pada, koji je na kraju veljače iznosio 3,5 posto.

Ukupni krediti stanovništvu na kraju veljače ove godine iznosili su 122,3 milijarde kuna, što je za 595 milijuna kuna manje nego na kraju prošle godine, a za gotovo 4,5 milijardi kuna manje nego koncem veljače 2009.

U ukupnim kreditima građanima sa više od 43 posto zastupljeni su stambeni krediti koji su krajem veljače iznosili 53,1 milijardu kuna, a na godišnjoj su razini povećani za svega 112 milijuna kuna.

Među pojedinim vrstama kredita najveća je i nadalje kontrakcija nenamjenskih kredita i kredita za kupnju automobila.

Prema podacima iz mjesečnih agregiranih statističkih izvješća banaka, krajem veljače ove godine krediti za kupnju automobila iznosili su ukupno 7,3 milijarde kuna, što je za gotovo dvije milijarde kuna manji iznos nego u istom razdoblju prošle godine.

Ostali krediti stanovništvu na kraju veljače iznosili su 49,6 milijardi kuna, a na godišnjoj su razini manji za oko tri milijarde kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi