rupa bez dna

Kreće upis obveznica: autocestama treba 1,3 milijarde eura za refinanciranje dugova

16.11.2017 u 11:16

Bionic
Reading

Hrvatska je u četvrtak započela s upisom euroobveznica s rokom dospijeća u siječnju 2030. godine, a čija će sredstva biti namijenjena refinanciranju dugova cestarskog sektora.

Kako je izvijestio Reuters, upis obveznica provodi se putem Banca IMI/Privredne banke Zagreb, Barclaysa i JP Morgana. Reuters podsjeća da je hrvatski kreditni rejting kod sve tri vodeće svjetske rejting agencije isti - Ba2/BB/BB.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na početku sjednice Vlade najavio da se u Lodnonu vode pregovori s investitorima o refinanciranju otprilike 1,3 milijarde eura dugova cestarskog sektora kako bi se produljila njihova ročnost i snizile kamate.

‘U ovom trenutku u Londonu se vode razgovori s investitorima kako bi se produljila dakle i ročnost i snizile kamate u odnosu na niz kredita koji su otprilike u iznosu od 1,3 milijardi eura, a koji su u bližoj naplati i s nepovoljnom kamatom’, rekao je Plenković.

Ukupni dug cestarskog sektora iznosi oko 5 milijardi eura. ‘Vjerujem da će rezultati razgovara koje vode ministar Marić i kolege ovih dana i u Londonu, i u Frankfurtu, i u Milanu i u Amsterdamu i danas ponovno u Londonu rezultirati jednim kvalitetnim refinanciranjem ovoga duga i nastavkom konsolidacije cestovnog sektora, a bez posezanja za čuvenom monetizacijom o kojoj se razgovaralo prije nekoliko godina, kada su isti koji su imali ove inicijative prošli tjedan očito dobro vodili računa o financijskom ugledu zemlje’, zaključio je premijer.

Posljednji put Ministarstvo financija Republike Hrvatske zadužilo se na inozemnom tržištu 13. ožujka 2017. Nakon predstavljanja međunarodnim investitorima u europskim financijskim središtima, zatvorilo je knjigu upisa za euroobveznice u ukupnom iznosu od EUR 1,25 milijardi eura, s dospijećem 2027. godine. Ostvareni prinos iznosio je 3,199 posto, s kuponom od 3,00 posto.