KALKULATOR U RUKE

Kratki vodič za šoping zlatom po Hrvatskoj

23.01.2013 u 17:35

Bionic
Reading

Zlato je u Hrvatskoj postalo roba, novac i sredstvo trampe. Tako bi se mogla protumačiti ponuda zlata na domaćem tržištu, koja prolazi relativno neprimijećeno od strane vlasti već dvije godine

Kao roba zlato se vrlo lako može prodati i dobiti dobar novac. Doduše, cijena grama zlata u otkupu je pala nakon Nove godine i sada iznosi oko 150 kuna po gramu 14-karatnog zlata. Takvog zlata najviše je u škrinjicama nakita u hrvatskim domaćinstvima mada smo uvijek mislili da kupujemo kvalitetnije zlato.

Oznaka 585 na zlatu znači da u gramu zlata ima oko 58,5 posto zlata i ostatak nevrijednog materijala. Pretežno takvog su zlata Hrvati, tijekom 11 mjeseci prošle godine, izvezli u oko 1,25 milijardi kuna, a u posljednje dvije godine oko 1,6 milijardi kuna.

Zlato se otkupljuje u gotovo svakoj zlatarnici, a otkupnih je stanica u dvije godine otvoreno oko 400 po cijeloj Hrvatskoj pa su prisutne i u malim mjestima. Prodaje se brzo, jednostavno, a otkupljivač prije isplate novca traži od klijenta osobnu iskaznicu ili neki drugi identifikacijski dokument.

I dok posao s otkupom cvjeta, a građani prodaju svoje obiteljsko blago, zlatari moraju nuditi popuste da bi prodali i najmanje komade nakita. Nije to čudno kad se uzme u obzir da gram zlata već godinu dana košta iznad 300 kuna. Točnije cijena grama prstenja ili naušnica kreće se od 350 do 500 kuna. Procjenjuje se da je u posljednjih nekoliko godina rasta cijene zlata prodaja nakita pala za 80 posto što je bilo potaknuto i porezom na luksuz koji je povećavao maloprodajnu cijenu nakita za 30 posto, koliko je iznosila stopa poreza.

Unatoč stopi poreza, Ministarstvo financija slabo se okoristilo naplatom poreza na luksuzne predmete pa je tako na ime nakita u cijeloj 2011. i polovici 2012. prikupljeno samo 28,9 milijuna kuna za državni proračun.

Taj je porez od početka godine ukinut, a prva je reakcija snalažljivijih zlatara rušenje cijena. Sniženja na zlato razlikuju se od zlatarnice do zlatarnice. Neke nude popust od 20 posto na gotovinsku kupnju, a druge uopće ne daju nikakav popust. Kad se uračunaju popusti, cijena zlatnog nakita varira od 280 do 500 kuna po gramu zlata pa valja dobro otvoriti oči i prošetati se po zlatarnicama prije nego što se odlučite na kupnju.


Može se zlatom i trampiti. Novi komad nakita za stari. I tu valja pripaziti, jer u slučaju zamjene otkupljivač nudi povoljniju cijenu za prodanu robu, ali ne odobrava popust na kupnju. Konkretno, u jednom u zlatarskih lanaca cijena je otkupa zlata 150 kuna po gramu, zamjena je 170 kuna po gramu, ali se zlato prodaje po cijeni od 450 kuna po gramu uz popust od 10 posto.

Zlatom se zato mora rukovati oprezno, ispitati ponudu, nositi kalkulator prilikom kupnje i svaki put se sjetiti da se obiteljsko blago ipak zadnje prodaje, pogotovo kad na tržištu vrijede uvjeti po kojima se zlato otkupljuje po tri puta manjoj cijeni nego što se prodaje.