TVORNICA PRED STEČAJEM

Kraljica reciklaže utajila 80 milijuna kuna

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prva tvornica za preradu PET-ambalaže BBS iz Podruta kod Novog Marofa je pred stečajem. Njezina vlasnica Barbara Bešeniću, koju su mediji prozvali kraljicom reciklaže, utajila je 3.700 tona ambalaže i tako oštetila državu za više od 80 milijuna kuna, piše Večernji list

BBS je, navodno, izdavao lažne fakture te zajedno s trgovcima i skupljačima od Fonda izvlačio 0,62 lipe po PVC-boci koje nikad nisu prikupljene i reciklirane.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potvrdili su da je toj tvornici više od godinu dana blokiran žiro-račun jer je više vjerovnika, a među njima i Fond, podnijelo zahtjev za ovrhu.

BBS je samo tom fondu, piše Večernji list, sa zateznim kamatama dužan 5,3 milijuna kuna naknade za isporučenu PET-ambalažu. Unatoč tome, toj tvrtki nije oduzeta koncesija za oporabu, odnosno reciklažu.

Ministarstvo zaštite okoliša, koje dodjeljuje koncesije, poziva se na Zakon o koncesijama, prema kojemu BBS, unatoč blokadi i dugovima, ne zadovoljava uvjete za oduzimanje. Ipak, 2. prosinca 2009. godine obustavljena mu je isporuka PET-ambalaže, a u Fondu kažu da Ministarstvo financija na zahtjev Državnog odvjetništva vodi istragu o poslovanju BBS-a. Rezultati te istrage nisu poznati.

Barbara Bešenić, inače članica HDZ-a i bivša saborska zastupnica, pak tvrdi da je utaja boca apsolutna laž. Potvrđuje da je tvrtka dužna 23 milijuna kuna, ali da je razlog tome kriza, odnosno 30-postotni pad cijene proizvoda koji nakon reciklaže prodaju na stranom tržištu.

'Unatoč krizi koja nas je dotukla, Fond je za sto posto povisio cijenu naknade za PET-ambalažu', ljutita je rekla Bešenić za Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi