EKONOMISTI UPOZORAVAJU

Krajem 2010. nenaplativo više od 10 posto kredita

Bankari ne vjeruju jedan drugom

Bankari ne vjeruju jedan drugom

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: images

Rast nezaposlenosti utjecat će na drastično pogoršanje otplate kredita, a analitičari banaka procjenjuju da bi potkraj 2010. nenaplativi krediti mogli premašiti 10 posto

Glavni ekonomisti najvećih banaka u Hrvatskoj predviđaju daljnji trend rasta nenaplativih kredita u ukupnim plasmanima, no Hrvoje Stojić iz Hypo Alpe-Adria banke otišao je i korak dalje te smatra da će oni probiti razinu od 10 posto, ali neće prijeći 15 posto.

'U Hrvatskoj najviša razina loših plasmana neće preskočiti 15 posto, kao što je to slučaj u državama istočne Europe, ali bi mogla kulminirati tik iznad 10 posto krajem sljedeće ili početkom 2011. godine', procjenjuje Stojić.

Prema najnovijim procjenama Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), u Hrvatskoj će do kraja godine nenaplativi krediti ostati na razini od šest posto svih plasmana, koliko su bili i krajem lipnja ove godine. No iako je 10 posto loših kredita dramatičan porast, stručnjaci tvrde da banke još nisu u opasnosti.

Bivši guverner HNB-a i glavni ekonomist Privredne banke Marko Škreb podsjeća da je hrvatski bankarski sustav vrlo visoko kapitaliziran, da HNB provodi oštre kontrole te da je u konačnici kapitalna adekvatnost naših banaka gotovo dvostruko viša od međunarodnih kriterija - kod nas je kapitalna adekvatnost gotovo 16 posto, dok je po međunarodnim kriterijima minimum osam posto.

Kao glavni problem analitičari vide sve veći broj nezaposlenih. Kako se najveći broj građana na Zavodu za zapošljavanje očekuje krajem 2010. i početkom 2011, nenaplativi plasmani mogli bi tada dosegnuti vrhunac. 'Iluzorno bi bilo očekivati da se pogoršanja u realnom gospodarstvu ne odraze i na kvalitetu kreditnog portfelja domaćih banaka', izjavio je glavni ekonomist SG – Splitske banke Zdeslav Šantić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi