INVESTICIJA OD 95 MILIJUNA KUNA

Kosor otvorila Pomorsko-putnički terminal u Rijeci

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 06.10.2009 20:42
  • Objavljeno 06.10.2009 u 18:45
JADRANKA KOSOR PUTNIČKI TERMINAL RIJEKA

JADRANKA KOSOR PUTNIČKI TERMINAL RIJEKA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Šop

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je u društvu ministra pomorstva, prometa i veza Božidara Kalmete prvi put službeno posjetila Rijeku, gdje je simbolično, pritiskom tipke, pustila u rad lučki kontrolni centar i Pomorsko-putnički terminal Rijeka

Pomorsko-putnički terminal dio je projekta Rijeka Gateway, a radi se o najmodernijem lučkom kontrolnom centru na Jadranu, novoizgrađenoj obali za prihvat putničkih brodova te pratećim sadržajima namijenjenim pomorsko-putničkom prometu.

Realizira se uz financijsku podršku Svjetske banke, a težak je 95 milijuna kuna. U novo pristanište moći će uplovljavati brodovi do 180 metara s oko 2000 putnika.

'Ovaj projekt samo u ovoj prvoj fazi težak je 190 milijuna eura, a od toga je Vlada RH izdvojila 32 milijuna eura. U konačnici, kad cijeli projekt Rijeka Gateway bude gotov, on će otvoriti šansu za zapošljavanje od dvije do tisuće ljudi, što je sasvim sigurno i u svim programima i Grada Rijeke i Županije, ali svakako jedan od temeljnih stupova rada Vlade RH', rekla je Kosor.

Putnički promet riječke luke bi se zahvaljujući novom terminalu trebao udvostručiti, a trenutno prima oko 200.000 putnika godišnje. Odnosi se gotovo u cijelosti na promet dužobalnih putničkih brodskih linija koje tijekom godine povezuju Rijeku sa Zadrom, Splitom i Dubrovnikom.

'Cilj je sve robe privući u hrvatske luke, prvenstveno u Luku Rijeka. Da bismo u tome uspjeli, treba širiti kapacitete', rekao je Kalmeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi