ĐAKOVŠTINA KAO PRIMJER

Kosor otvorila Pandorinu kutiju - svi žele pomoć države!

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 27.10.2011 14:54
  • Objavljeno 27.10.2011 u 11:53
ĐAKOVŠTINA

ĐAKOVŠTINA

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Potpisani sporazum kojim će Vlada RH s oko trideset milijuna kuna preuzeti potraživanja za neisplaćene otpremnine, i tako pomoći obespravljenim radnicima Đakovštine, očekivano je izazvao burne reakcije brojnih radnika u drugim poduzećima u stečaju koji već godinama ne mogu ostvariti svoja prava

Ako vlada ne pomogne u rješavanju problema i isplate otpremnina, radnici orahovičkog KIO-a u subotu će blokirati državnu cestu D2 i pružni prijelaz, a radnici slatinskog Gaja na ulice će izaći u utorak, 2. studenog. Međutim, to je samo početak priče.

'Pomaganjem Đakovštini premijerka je pomogla obespravljenim radnicima, ali i otvorila Pandorinu kutiju. Puno je takvih slučaja u Hrvatskoj i ne znam zbog čega bi Vlada jednima pomagala a drugima ne', rekao je Željko Vuković, sindikalni povjerenik Gaja navodeći kako u njihovom slučaju neisplaćena otpremnina iznosi blizu trideset milijuna kuna. Dodao je kako ovaj prosvjed ne treba povezivati s novim vlasnikom Goranom Šoićem, s kojim, napominje, imaju vrlo dobru suradnju, nego je riječ o potraživanjima iz prijašnjeg stečaja - od prije tri godine.

Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV ovu Kosoričinu reakciju smatra nepravednom. Na području svog sindikalnog djelovanja brojni su obespravljeni radnici koji, zbog odlaska tvrtki u stečaj, također trebaju pomoć. Klas iz Nove Gradiške ima 80 radnika, Mljekara iz Starog Petrovog sela 35, Sušionica iz Vrpolja 30, Ribnjak iz Donjeg Miholjca 50, Valvita iz Valpova 60, GP & partneri – Industrija škroba iz Belog Manastira 151, Inpo grupa - Gaj iz Slatine 667 radnika.

Orešković ovom popisu nezadovoljnika dodaje da se stečajevi vode i u još nekoliko društava koje nisu u nadležnosti PPDIV-a; Panonija iz Osijeka, Panonija trans, Žderić iz Orahovice u kojima je radilo gotovo tisuću i pol radnika. Za ukupno 1.068 radnika, od kojih su gotovo svi bili članovi sindikata, iz stečajne mase, kao vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, a jer nije bilo sredstava, nije uplaćena niti jedna kuna.

'Jedino što su ti radnici dobili bila je isplata koja im je slijedila po zakonu – kada u stečajnoj masi nema sredstava – tri minimalne plaće i 50 posto zakonske otpremnine što čini između 15 i 25 posto njihovih potraživanja. Za usporedbu, bivšim radnicima Đakovštine iz stečajne je mase isplaćeno 35 posto novčanih sredstava, a za ostatak se pobrinula uvažena predsjednica Vlade', kaže Orešković.

Pišući središnjici Sindikata predlaže da se premijerki uputi zahtjev za isplatu preostalih potraživanja radnika i iz društava u kojima Sindikat PPDIV-a zastupa radnike. Orešković Kosor sugerira 'poštivanje pravne države' i predbacuje 'jeftino kupovanje glasova birača'

Neslužbeno doznajemo da se predstavnici sindikata, zajedno s dijelom obespravljenih radnika namjeravaju pojaviti i na Markovom trgu. Kuloari najavljuju i moguće veće prosvjede o čemu će Sindikat javnost izvijestiti u idućih nekoliko dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi