KONFERENCIJA O MIKROKREDITIRANJU

Kosor najavila nove poticaje za gospodarstvo

04.03.2010 u 12:48

Bionic
Reading

'Vlada će na današnjoj sjednici donijeti uredbu koja će omogućiti osnivanje jamstvenog fonda putem kojeg će država preuzeti dio rizika novih kredita za poduzetnike. Na ovaj način banke će plasirati poduzetnicima novih četiri milijarde kuna kredita', najavila je premijerka Jadranka Kosor otvarajući 'Savjetovanje o mikrokreditiranju', koje se u organizaciji HBOR-a održava u zagrebačkom Westinu

Premijerka je izrazila optimizam u pogledu gospodarskog oporavka ističući najnovije podatke o industrijskom rastu u siječnju. 'Dosadašnja ekonomska politika omogućila je amortizaciju utjecaja svjetske gospodarske krize', poručila je Kosor navodeći mjere koje je vlada poduzela i uspješnu provedbu prvih aukcija za kredite za financiranje obrtnih sredstava.

Premijerka je odbacila kritike upućene na predloženi zakon za poticanje stanogradnje. 'Unatoč različitim ocjenama, mi smo sigurni da će to pokrenuti ciklus prodaje barem 1.000 stanova i smanjenje cijena', rekla je Kosor.

Govoreći o pomoći malim poduzetnicima, premijerka Kosor podsjetila je da je vlada za operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva osigurala 326 milijuna kuna.

'Svako i najveće stablo počinje od mikrosjemena', rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Antun Kovačev naglašavajući ulogu mikrokreditiranja u poticanju malih poduzetnika. 'Mali poduzetnici u Hrvatskoj čine 80 posto gospodarstva, a često se suočavaju s velikim poteškoćama u pribavljanju financijskih sredstava', kazao je Kovačev, koji smatra da je  ponuda mikrokredita nedovoljna, jer poslovne banke takve plasmane drže izuzetno rizičnima.

HBOR, koji u svojoj ponudi ima i program mikrokreditiranja, do 2009. podržao je 13.300 projekata malih poduzetnika 21 milijardom kuna.

Savjetovanje o kreditiranju okupilo je predstavnike domaće financijske industrije i vodećih europskih institucija koje se bave financijskim praćenjem malih poduzetnika. Neke od tema o kojima će se govoriti su sustavi poticaja, izvori financiranja, uloga poslovnih banaka, fondova i agencija kao i prepreke s kojima se mali poduzetnici susreću i njihova iskustva u korištenju mikrokredita.

Bit će predstavljena i iskustva europskih ustanova koja se bave isključivo mikrokreditiranjem putem kojega se poduzetnicima početnicima nude osnovne financijske usluge poput kreditiranja, štednje i osiguranja.