loše vijesti

Koronavirus pojeo 14 posto hrvatskih međunarodnih deviznih pričuva

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 04.06.2020 09:05
  • Objavljeno 04.06.2020 u 09:05
HNB

HNB

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) su u podacima te institucije krajem travnja iznosile 15,98 milijardi eura što je 3,2 posto manje u odnosu na ožujak i 13,9 posto manje nego na raju travnja 2019. godine, što je izravna posljedica pandemije covida 19.

"Izraženo smanjenje međunarodnih pričuva RH tijekom ožujka i travnja izravna je posljedica pandemije covida 19 i popratnog gotovo potpunog zatvaranja ekonomske aktivnosti i deprecijacije domaće valute, na što je Hrvatska narodna banka odgovorila intervencijama na deviznom tržištu", smatraju analitičari Raiffeisen banke.

Podsjećaju da je središnja banka o ožujku u pet intervencija na deviznom tržištu i nekoliko izravnih transakcija poslovnim bankama prodala ukupno dvije i pol milijarde eura. Dodaju kako je i u travnju smanjenje pričuva rezultat prodaja deviza bankama radi očuvanja stabilnosti tečaja kune prema euru.

Najnoviji podaci središnje banke ukazuju na daljnje blago smanjenje međunarodnih pričuva, na 15,8 milijardi eura.

Ukupna aktiva središnje banke krajem travnja iznosila je 133,5 milijardi kuna te je uz smanjenje na mjesečnoj razini za pet milijardi kuna ili 3,6 posto, u odnosu na kraj 2019. godine bila niža za gotovo 11 milijardi kuna kuna odnosno 7,6 posto.

Promjene u aktivi HNB-a prvenstveno su odraz kretanja inozemne aktive čije se udio u ukupnoj aktivi krajem travnja spustio na 92,6 posto, što je njezin najmanji udio od veljače 2009. godine.

Posljedica je to promjena na ostalim stavkama aktive odnosno povećanja potraživanja od središnje države budući da je HNB tijekom ožujka i travnja operacijama fine prilagodbe otkupio vrijednosne papire RH te povećanja potraživanja od kreditnih institucija po osnovi kredita uz financijsko osiguranje. Inozemna aktiva HNB-a na kraju travnja iznosila je 123,6 milijardi kuna te je u odnosu na ožujak bila niža za 5,4 milijarde kuna ili 4,2 posto, a u odnosu na kraj 2019. godine za 19 milijardi kuna ili 13,3 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!