podaci Eurostata

Korona je osjetno smanjila očekivani životni vijek u europskim zemljama: Kako u crnoj statistici stoji Hrvatska

08.04.2021 u 15:47

Bionic
Reading

Očekivano trajanje života pri rođenju smanjilo se u velikoj većini država članica pod utjecajem povišene smrtnosti uslijed pandemije koronavirusa, pokazuju najnoviji podaci Eurostata za 2020. godinu

Očekivani životni vijek u Europskoj uniji osjetno je porastao u posljednjih pedesetak godina. Službene statistike otkrivaju da je očekivano trajanje života u prosjeku raslo za više od dvije godine u svakom desetljeću od 60-ih.

Međutim, situacija se promijenila u posljednjih nekoliko godina. Najnoviji dostupni podaci pokazuju da je očekivano trajanje života stagniralo ili čak opadalo posljednjih godina u nekoliko država članica Europske unije. Štoviše, nakon izbijanja pandemije koronvirusa prošle godine, očekivano trajanje života pri rođenju smanjilo se u velikoj većini država članica EU-a.

Prema dostupnim podacima, najveće skraćenje očekivanog životnog vijeka (-1,6 godina) u 2020. dogodio se u Španjolskoj. Očekivani životni vijek Španjolca lani je znosio 82,4 godine, dok je godinu ranije bio 84 godine.

Očekivano trajanje života pri rođenju samanjeno je za više od godinu dana u još šest europskih zemalja. U Bugarskoj, koja ima najniži životni vijek u EU, očekivano trajanje života palo je za 1,5 godinu i trenutno iznosi 73,6 godina (za muškarce 69,9, za žene 77,5) . U Litvi, Poljskoj i Rumunjskoj smanjeno je za 1,4 godine, a u Belgiji i Italiji za 1,2 godine. Riječ je u pravilu o zemljama koje su pretrpjele najveće ljudske žrtve u pandemiji. Među njima su i Češka i Slovenija, u kojima je očekivano tranjanje života smanjeno za godinu dana.

Hrvatska se nalazi na sredini europske ljestvice s padom očekivanog trajanja života od 0,8 godina, a isto toliko je smanjen životni vijek Mađara, Portugalaca i Šveđana.

Prema procjenama Eurostata, prosječni stanovnik Hrvatske rođen 2020. trebao bi doživjeti 77,8 godina, pri čemu je za muškarce očekivani životni vijek tek 74,7 godina, a za žene 80,9 godina.

Pad očekivanog životnog vijeka u prošloj godini izbjegle su samo četiri zemlje EU-a – Cipar, Latvija, Danska i Finska. Pritom je u Cipru i Latviji očekivani životni vijek ostao nepromijenjen dok je u Danskoj i Finskoj porastao za 0,1 godinu.

  • +24
Hrvatska se nalazi na sredini europske ljestvice s padom očekivanog trajanja života od 0,8 godina Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Prema metodologiji Eurostata, očekivano trajanje života pri rođenju je prosječni broj godina koje bi novorođeno dijete živjelo da je podvrgnuto trenutnim uvjetima smrtnosti (stope smrtnosti promatrane za tekuće razdoblje) tijekom cijelog ostatka svog života.

To znači da bi procijenjene vrijednosti za očekivani životni vijek u 2020. godini vrijedile ako bi pokazatelji smrtnosti iz prošle godine, uključujući pandemiju covid-19, trajali sve naredne godine do izumiranja generacije rođene 2020. godine.