ZAVRŠENA 7-GODIŠNJA AGONIJA

Kontex kupio pamučnu industriju Duga Resa

07.07.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Nakon sedmogodišnjeg stečaja, prodaja kompleksa Pamučne industrije Duga Resa u stečaju, površine 65 tisuća kvadratnih metara, uspjela je danas u 16-tom pokušaju, a kupac je za 19,7 milijuna kuna Kontex, vlasnika Josipa Martiškovića.

Karlovačka tvrtka Kontex na jučerašnjoj je četverosatnoj javnoj dražbi na Trgovačkom sudu u Karlovcu, od početnih 10 milijuna kuna izlicitirala iznos od 19,7 milijuna kuna za kupnju Pamučne industrije.

Početna cijena na ranijim natječajima i dražbama padala je sa prvotnih 107 milijuna kuna na današnjih 10 milijuna kuna.

Na dražbovanju se pojavilo pet subjekata - Tekstilno doradni centar registriran u Dugoj Resi, Kontex iz Karlovca, Neda iz Senja, CBD iz Karlovca te Lastex iz Klagenfurta, koji zbog tek danas uplaćene obvezne jamčevine od 500 tisuća kuna nije imao pravo sudjelovati u dražbi.

Glavni takmac Kontexu, vlasnika Josipa Martiškovića iz Duge Rese, bio je Tekstilno-doradni centar koji su osnovali Jadran iz Zagreba, Galeb iz Omiša i Unitas iz Zagreba.

Uz uplatu izlicitiranog iznosa umanjenog za jamčevinu u roku od 30 dana novi vlasnik Pamučne industrije morat će uz zatečena 34 zaposlena, zaposliti barem još 100 radnika.

Prema riječima sindikalne povjerenice u Pamučnoj industriji Višnje Pavlić, od postignutog iznosa 32 posto pripast će Karlovačkoj banci kao razlučnom vjerovniku. Nakon toga s oko pet milijuna kuna pokrit će se troškovi stečajnog postupka, a ostatak će se raspodijeliti za djelomično namirenje tražbina bivših 1.100 radnika Pamučne industrije.

Novi dogradonačelnik Duge Rese Mijo Bišćan izrazio je zadovoljstvo tijekom i rezultatom dražbe te vjeru u razvojni program kojim je Josip Martišković, uz održanje tekstilne proizvodnje, najavio i uvođenje novih djelatnosti u kompleks Pamučne industrije, te zaposlenje za daljnjih 600-tinjak radnika raznih struka.