SV. KATARINA - MONUMENTI

Končar želi očuvati kulturnu baštinu i zaraditi

danko končar

danko končar

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Kralj kroma Danko Končar nije odustao od ulaganja na Sv. Katarini i Monumentima, iako je nakon okončanog natječaja lokacija proglašena kulturnim dobrom. Prema riječima odvjetnika Gorana Veljovića, pravnog zastupnika društva Kermas vod četiri kojem je dodijeljena 50-godišnja koncesija, u interesu tog društva je zaštita kulturne baštine i spremni su na suradnju, no čeka se rasplet. Hoće li Končar odustati ili će konzervatori 'popustiti' utoliko da se nađe opcija koja bi zadovoljila kulturnjake i investitora?

Naime, prema Veljoviću, rješenje bi bilo u spoju naoko nespojivih kriterija - očuvanja kulturne baštine i ekonomske održivosti projekta. 'Namjeravamo s Ministarstvom kulture i konzervatorima naći zajednički jezik. Želimo da projekt ide dalje, no tako da ostane ekonomski i poslovno održiv, a da se oni objekti koji za konzervatore imaju kulturnu vrijednost sačuvaju', kaže Veljović.

Napominje da konkretne mjere što će se morati poduzeti po pitanju zaštite nisu još dobili, no veli, svatko zna da ako je nešto kulturno dobro, da to onda znatno poskupljuje investiciju. Osim rasta visine ulaganja, kao problem navodi i vojarne koje su odgovarale svojoj namjeni u vrijeme kad su bile građene, no osim što su danas devastirane i u fazi raspadanja, radi se i o sasvim drugoj tehnologiji gradnje od hotela.

'Spremni smo na suradnju ako nađemo zajednički jezik. Ima aspekata koje u ovom trenutku još ne znamo. Moramo dobiti odgovore na dosta pitanja. Čekamo da saznamo, a prije toga bi morali dati bankovne garancije koje se mjere u milijunima, a to je rizik za investitora - jer kad je jednom date, nitko vas više ne pita koji su vaši problemi, garancija se jednostavno aktivira', kaže Veljović te ilustrira primjerom kako je moguće da se Studijom utjecaja na okoliš znatno smanje prihodi, a povećaju troškovi, a kako veli, svako smanjenje prihoda i povećanje troškova može za investitora djelovati pogubno.

'U aktivnostima koje su pokrenuli Grad Pula i Istarska županija mi nismo stranka. Investitor može ili realizirati projekt ili odustati. Ne možemo ništa prejudicirati, ali smo optimisti. Ako nađemo zajednički jezik, onda ćemo to kulturno dobro obnoviti i, naravno, valorizirati, no s tim da je projekt ekonomski održiv', napominje odvjetnik Veljović.

Glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak kaže da je Danko Končar, po zadnjim informacijama s kojima raspolaže, prilikom kontakta s pomoćnikom ministrice bio upoznat sa svim stupnjevima zaštite te je izjavio da mu ne smeta. O eventualnim drugim susretima i pregovorima nema saznanja.

'Proglašenje kulturnim dobrom u nekoj mjeri može poskupiti investiciju, ali to nije tako dramatično da bi zbog toga Končar odustao', izjavila je za tportal Petrinjak.

Kako je napomenula, živimo u zemlji koja je bogata kulturnom baštinom i svi investitori, od najmanjih do najvećih, moraju provjeriti da li je nešto pod kulturnom zaštitom ili nije. 'Oni to dobro znaju', napomenula je glasnogovornica Petrinjak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi