NE ŠALI SE

Končar želi nastaviti s brodogradnjom

23.01.2009 u 09:54

Bionic
Reading

Poduzetnik Danko Končar potvrdio je u četvrtak, po završetku sastanaka u Brodotrogiru i Brodosplitu, da je i dalje zainteresiran za nastavak brodogradnje u tim škverovima te da je dobio osnovne informacije o perspektivi i ekonomskim parametrima kako bi mogao donijeti odluku.

'Brodograđevna industrija se može samo širiti i postoji mogućnost uvođenja novih poslova', izjavio je Končar, ponovivši da je spreman radnicima ustupiti 25 posto plus jednu dionicu te uložiti u tehnološku obnovu škverova, piše Novi list.

'Problem likvidnosti brodogradilišta potrebno je što prije riješiti, poručio je Končar i dodao da za konačnu odluku ipak treba sačekati prave uvjete natječaja koji tek treba biti raspisan'.

Pored dva dalmatinska brodogradilišta, kako je ranije potvrdio, Končar je zainteresiran i za kupnju '3. maja', kojega je posjetio prije tri dana. Na sastancima ipak nije otkrio tko bi trebao sačinjavati konzorcij s kojim će se pojaviti na natječaju jer su pregovori s brodarima i bankama, kao potencijalnim partnerima, još u tijeku.

U Brodotrogiru odvojeno se sastao s predstavnicima Uprave, sindikata i Radničkog vijeća. Predsjednik Uprave Brodotrogira Mateo Tramontana informirao ga je o stanju u Brodotrogiru i planom restrukturiranja tog brodogradilišta. Končar je pohvalio taj dokument koji se 'poklapa' s njegovom idejom da u budućnosti treba raditi drukčije brodove koji će imati veću vrijednost i potražnju na svjetskom tržištu. Prema njegovoj ocjeni, taj program je u potpunosti provediv ukoliko prođe natječaj za privatizaciju prema sadašnjem prijedlogu dostavljenom Bruxellesu.

Na sastanku u Brodosplitu s predsjednikom Uprave Srđanom Kovačem, kojem su se nešto kasnije pridružili i predstavnici škverskih sindikata, Končar je jasno istaknuo namjeru zadržavanja i širenja osnovne djelatnosti proizvodnje brodova.