ODRŽIVI RAZVOJ

KONČAR u Vukovaru proveo veliku akciju pošumljavanja dronovima

02.10.2023 u 17:17

Bionic
Reading

Tvrtka KONČAR provela je u Vukovaru novu veliku akciju pošumljavanja dronovima. Kako su istaknuli, cilj je bio daljnji doprinos očuvanju okoliša i smanjenju ugljičnog otiska. Akcija je provedena na području gradskog Parka šume Adica, gdje je KONČAR u suradnji sa stručnjacima iz Projekta O2 pomoću dronova ispustio kuglice sa samoklijajućim sjemenjem autohtonih i neinvazivnih vrsta na područje od 483.668 četvornih metara

Riječ je o inovativnoj metodi pošumljavanja pomoću dronova koji olakšavaju sadnju na teško dostupnim lokacijama i ubrzavaju proces zasijavanja većeg područja.

Sam proces funkcionira na principu automatiziranog izbacivanja tzv. seed ballsa iz dronova, odnosno paketića samoklijajućeg sjemenja načinjenih od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata, isključivo od autohtonih vrsta stabala (gorski javor, grab, divlja trešnja, malolisna lipa, bukva i breza) tipičnih za područje koje se pošumljava.

Na jednodnevnu volontersku akciju u Vukovar odazvalo se 30-ak volontera iz devet društava Grupe KONČAR koji su se, nakon demonstracije sadnje s dronovima i edukacije o važnosti očuvanja i sadnje novih šuma, okušali i u ručnoj sadnji hrasta s djecom iz udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju 'Vukovarski leptirići'. Glavni cilj navedene akcije je, navode iz tvrtke, kompenzacija ugljičnog otiska KONČARA, koji će se naknadno izračunati u suradnji s partnerom, Projektom O2.

'Kao relevantan europski akter u zelenoj energetskoj tranziciji usmjeren na obnovljive izvore energije, itekako smo svjesni da je posvećenost očuvanju okoliša i smanjenju ugljičnog otiska danas važnija više nego ikad. Stoga vrlo dobro znamo da osim profesionalnog djelovanja, odnosno doprinosa domaćoj i europskoj industriji kroz naše proizvode i rješenja, prirodi treba vraćati i kroz društveno djelovanje.

Ovakve su akcije odraz našeg korporativnog identiteta, misije i vizije. Zahvaljujemo partneru, Projektu O2, što nam je u tome pomogao, kao i Gradu Vukovaru na prilici da baš ovdje damo svoj obol stvaranju zdravije i sigurnije budućnosti za generacije koje dolaze', poručio je predsjednik Uprave KONČARA, mr. sc. Gordan Kolak.