PARAFIRAN UGOVOR

Konačno usuglašeni uvjeti za prodaju Brodosplita DIV-u

29.11.2012 u 12:53

Bionic
Reading

Privatizacija Brodosplita, po svemu sudeći, privedena je kraju. Država i kupac DIV usuglasili su sve detalje oko kupoprodajnog ugovora i u utorak su predstavnici Vlade i DIV-a parafirali taj dogovor, potvrdio je uoči današnje sjednice Vlade ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Ugovor tek treba potpisati jer sada slijedi procedura po kojoj konačnu verziju ugovora mora odobriti Europska komisija, ali ga mora odobriti i Vlada. S obzirom na to da je u dogovoru s DIV-om sudjelovalo nekoliko ministarstava, malo je vjerojatno da bi nešto vezano uz taj ugovor moglo zapeti u Vladi.

Tako bi prvo brodogradilište trebalo biti privatizirano tri godine nakon što je raspisan prvi natječaj i osam mjeseci nakon što je Vlada donijela odluku da Brodosplit proda DIV-u. Zanimljivo je da će privatizaciju Brodosplita kraju privesti novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak jer se do parafa ugovora došlo samo dva tjedna nakon što je promijenio resor zbog odlaska Radimira Čačića, u čijem je mandatu Ministarstvo gospodarstva odradilo najveći dio posla u dogovoru s DIV-om.

'Ne znači da će nakon ovoga procvjetati ruže u splitskom škveru, na DIV-u je puno teškog posla, puno je toga neizvjesno u brodograđevnoj industriji, ali kako je i predviđeno programima restrukturiranja, imat će i pomoć države koja preuzima znatne obveze – isplatu otpremnina, pokrivanje gubitaka, za što smo i u ovom proračunu odvojili 370 milijuna kuna, te podršku restrukturiranju u pet godina kroz subvencije za restrukturiranje', kaže za Novi list sugovornik iz Vlade.

Prema programu restrukturiranja, DIV će u sljedećih pet godina u Brodosplit uložiti više od 2,2 milijarde kuna, kroz dokapitalizaciju ili ulaganja, a država se obvezala da će isplatiti i dodatnih gotovo 400 milijuna kuna potpora za restrukturiranje.

Na teret države pale su i obveze kredita za koje je bila jamac, preuzela je dio duga Brodosplita, a otpisala je i potraživanja splitskom škveru što je ukupno oko 6,6 milijardi kuna. S druge strane, DIV preuzima obvezu ozdravljenja splitskog škvera za iznos od preko dvije milijarde kuna kroz različite forme.