PRAVEDNIJI SUSTAV

Komisija predlaže veliku reformu poreza na dobit u EU-u

26.10.2016 u 09:22

Bionic
Reading

Europska komisija objavila je planove o preustroju oporezivanja trgovačkih društava na jedinstvenom tržištu i tako utvrdila pravedan sustav poreza na dobit kojim se potiče rast

Konsolidirana osnovica poreza na dobit (CCCTB) prilagođena je u okviru šireg paketa reformi poreza na dobit. Njome će se subjektima na jedinstvenom tržištu olakšati poslovanje i sniziti troškovi te će biti moćan mehanizam protiv izbjegavanja plaćanja poreza.

Konsolidirana osnovica prvi je put podnesena 2011. te je bila namijenjena jačanju jedinstvenog tržišta za poduzeća. Države članice znatno su napredovale kad je riječ o brojnim ključnim elementima prethodnog prijedloga konsolidirane osnovice, ali nisu se konačno usuglasile.

Od država članica, poduzeća, civilnog društva i Europskog parlamenta EK je zatražila da iznesu stajališta te sada osnažuje poslovno poticajne elemente prethodnog prijedloga kako bi poduprla inovacije te trgovačkim društvima s prekograničnim poslovanjem pomogla da smanje troškove i birokratske prepreke.

Osim toga, prilagođenom konsolidiranom osnovicom osigurat će se jednaki uvjeti za multinacionalna poduzeća jer će se otežati izbjegavanje plaćanja poreza.

Dvama dodatnim prijedlozima želi se poboljšati trenutačni sustav rješavanja sporova u EU-u u području dvostrukog oporezivanja te učvrstiti postojeća pravila o suzbijanju zlouporabe. Zajedno će se tim mjerama stvoriti jednostavno i poslovno poticajno porezno okruženje.

Potpredsjednik Valdis Dombrovskis izjavio je: Poreznom bi se politikom trebali podupirati EU-ovi ciljevi gospodarskog rasta i društvene pravednosti. Cilj je današnjih prijedloga potaknuti rast i ulaganja, poduprijeti poduzeća i osigurati pravednost. U postojećem je sustavu poreza na dobit financiranje zaduživanjem povlaštenije od financiranja vlasničkim kapitalom. Smanjenje te pristranosti u poreznom sustavu važan je element akcijskog plana za uniju tržišta kapitala i dokaz naše predanosti uspjehu tog projekta.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, dodao je: Novim prijedlogom konsolidirane osnovice poreza na dobit odgovaramo na nedoumice i poduzeća i građana. S povjerenikom za oporezivanje razgovarao sam više puta o ovoj tematici i iz toga je bilo očito da su trgovačkim društvima potrebna jednostavnija pravila za oporezivanje u EU-u. Istodobno trebamo prionuti suzbijanju izbjegavanja plaćanja poreza, što donosi stvarnu promjenu. Ministri financija trebali bi otvoreno sagledati ovaj ambiciozni i pravodobni paket jer će se njime stvoriti čvrst porezni sustav, prikladan za 21. stoljeće.

Kako bi uvođenje konsolidirane osnovice bilo što brže i lakše, podijeljeno je u dva koraka. O zajedničkoj se osnovici može brzo dogovoriti te tako ostvariti korist i za poduzeća i za države članice. Konsolidacija bi trebala uslijediti ubrzo i omogućila bi puno iskorištavanje mogućnosti cjelokupnog sustava.