kraljevski biznis

Jedan od najskupljih brendova na svijetu: Koliko je zapravo teška britanska kraljevska obitelj, a koliko košta državu?

09.09.2022 u 12:06

Bionic
Reading

Kraljevska obitelj Windsor gledana kroz biznis naočale jedan je od najvrjednijih brendova na svijetu. Prema nekim analizama, britanskoj ekonomiji godišnje donose više od milijardu i pol funti. Kad se ta svota usporedi s oko 300 milijuna funti, koliko država izdvaja za troškove kraljevske obitelji, jasno je koliko su Windsori važni za britansko gospodarstvo

Porezni obveznici svake godine preko takozvanog Sovereign Granta isplaćuju novac kraljevskoj obitelji. Za razdoblje 2021. - 2022. državna potpora će iznositi 86,3 milijuna funti (747,3 milijuna kuna), što je 1,29 funti (11,17 kuna) po stanovniku, izračunao je BBC. Taj iznos je veći kad se uključe troškovi obnove Buckinghamske palače i raste na 102,4 milijuna funti (872 milijuna kuna).

Novac koji na ovaj način dobije monarh troši na redovne državničke dužnosti poput putovanja, svečanih primanja i svakodnevnog održavanja 'kućanstva', no ne uključuje troškove osiguranja Windsora. Iznos je fiksno vezan uz financijski rezultat koji se ostvari upravljanjem Imovinom krune (Crown Estate) i predstavlja 15 posto, odnosno zbog obnove Buckinghamske palače 25 posto, dobiti koja se ostvari u godini.

Crown Estate ima poseban pravni status i formalno se nalazi u vlasništvu britanskog monarha, ali nema prava na upravljanje njome niti mu pripadaju prihodi ostvareni od te imovine. Uključuje niz nekretnina diljem Britanije, posebno u atraktivnim dijelovima Londona, kao i razna druga ulaganja od kojih se godišnje ostvaruje zarada. Vrijednost joj se kreće oko 24 milijarde funti (208 milijardi kuna).

  • +15
Uplakani građani okupljaju se ispred Buckinghamske palače povodom smrti kraljce Elizabete II. Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Odvojeno od toga, britanska kraljevska obitelj ima dio nekretnina u privatnom vlasništvu od kojih također ostvaruje prihode. Dio tih prihoda odlazi izravno morahu, a dio je namijenjen članovima obitelji. Privatni posjed Vojvodstvo Lancaster, koji pokriva više od 18.000 hektara zemlje, monarhu godišnje donosi oko 20 milijuna funti (174 milijuna kuna). Onaj tko od Windsora nosi titulu vojvode od Cornwalla ima pravo na prihode od istoimenog vojvodstva koje također generira oko 20 milijuna funti godišnje.

Porezni status britanske kraljevske obitelji proizlazi iz nekoliko raznih pravnih okvira koji monarha izuzimaju iz uobičajenih pravila i obitelj de facto nije obveznik plaćanja poreza. No prema nekim postignutim sporazumima u posljednjih dvadesetak godina, monarh i njegov nasljednik svake godine dobrovoljno izdvajaju određeni iznos koji uplaćuju u proračun.

Buckinghamska palača Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gledajući sve zajedno, kad se uzmu u obzir i troškovi osiguranja i još neki drugi popratni troškovi, procjenjuje se da kraljevska obitelj Britaniju stoji tristotinjak milijuna funti godišnje (oko 2,5 milijardi kuna).

S druge strane se pak nalaze prihodi. Konzultantska kuća Brand Finance procijenila je da je u 2016. godini kraljevska obitelj donijela Britaniji oko 1,8 milijardi funti prihoda (15,5 milijardi kuna). Samo kroz turizam stiglo je više od 500 milijuna funti (4,3 milijarde kuna), a obitelj pridonosi i na druge načine.

Brand Finance je procijenio i da će u idućih nekoliko godina zahvaljujući kraljevskoj obitelji britanska ekonomija ojačati za dodatne 42 milijarde funti (365 milijarde kuna). Taj će iznos zasigurno biti nešto manji jer se u međuvremenu dogodila pandemija koronavirusa.