U ŠKOTSKOJ

Svoje posljednje dane kraljica provela je u Balmoralu, dvorcu koji je za nju tijekom cijelog života imao posebno značenje

08.09.2022 u 17:41

Bionic
Reading

Najdugovječnija britanska vladarica, kraljica Elizabeta II je preminula. Donosimo priču o dvorcu Balmoral, u kojeg se cijelog života rado vraćala

Škotsko imanje i dvorac Balmoral bio je omiljeno odredište kraljice Elizabete II kroz cijeli njezin život. Tamo je provela najljepše dane djetinjstva, igrajući se s mlađom sestrom, princezom Margaret, a upravo ju je tamo zaprosio i princ Philip, ljubav njezinog života.

Prema pričama onih koji su imali prilike poznavati kraljicu, upravo je u Balmoralu provodila najsretnije dane života. Stoga ne čudi da je tamo boravila ljeti, kao i da je tamo boravila otkako joj se zdravlje pogoršalo. Imanje je smješteno u blizini sela Crathie i bilo je jedna od glavnih rezidencija britanske kraljevske obitelji otkako ga je 1852. godine kupio princ Albert, suprug kraljice Viktorije.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kraljica u Balmoralu boravila svakog ljeta, provodeći po nekoliko mjeseci - od kolovoza do listopada. Ove godine stigla je nešto ranije, 21. srpnja, no zbog problema s kretanjem nije ni odlazila s imanja, zbog čega je propustila mnoga službena događanja. Njih je pak, ukoliko je bilo live prijenosa, pratila sjedeći u svojoj omiljenoj fotelji.