BBC MICRO:BIT

Novi Bakićev poduhvat: Minijaturna računala za 40.000 učenika

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 18.01.2017 19:06
  • Objavljeno 18.01.2017 u 19:06
Nenad Bakić

Nenad Bakić

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Inicijativa Croatian Makers poznata po darivanju robota školama prikuplja novac putem crowdfunding kampanje za svoj novi projekt. Želja im je podijeliti učenicima 3600 minijaturnih računala BBC Micro:bit za čiju kupovinu je potrebno 60.000 dolara (oko 420.000 kuna)

Kampanja na platformi Indiegogo krenula je u utorak i do sad je već prikupljeno pola traženog iznosa. Pokretač Croatian Makersa, poznati investitor i poduzetnik Nenad Bakić ističe kako mu je prije svega želja kampanjom testirati podršku javnosti.

'Croatian Makers je pravo civilno društvo u kojem su građani ti koji doniraju, a ne država. Postavili smo pred sobom mnogo veći cilj, a to je da već iduće godine svako dijete u 6. ili 7. razredu osnovnih škola u Hrvatskoj dobije jedan micro:bit u ruke. Ovdje već govorimo o 40.000 micro:bitova. Takva masa najsuvremenije tehnologije može promijeniti ne samo školstvo, nego i društvo', uvjeren je Bakić.

BBC micro:bit

Izvor: Društvene mreže / Autor: BBC

Micro:bit razvio je BBC uz pomoć Microsofta, ARM-a i Samsunga. Minijaturno računalo opremljeno je akcelerometrom, Bluetooth sklopom i programibilnim LED-icama.

'Na micro:bit je moguće spojiti razne periferije što mu omogućava najjednostavnije do izrazito složene programerske zahvate', objasnio je Bakić.

On je prije tri godine pokrenuo inicijativu Croatian Makers čiji je i najveći financijer. Temeljna ideja mu je motivirati mlade da se uključe u moderna i stvarna znanja iz STEAM područja (Science, Technology, Engineering and Mathematics) kako bi mogli konkurirati svojim vršnjacima iz razvijenijih zemalja.

U Croatian Makers ligu trenutno je uključeno 8000 djece iz 360 osnovnih škola i drugih ustanova, a ukupno je podijeljeno 1800 robota. Osim toga Bakić razvija i druge projekte kao što su STEM auto kojim dovodimo besplatne radionice robotike u manje razvijena mjesta i Internet stvari.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!