VEZA S DALEKOG ISTOKA

Kinezi preuzeli pola fonda koji kupuje Novi list

01.04.2016 u 11:35

Bionic
Reading

CEFC China Energy Company Limited (CEFC), kineska privatna kompanija, iskazala je namjeru za povećanjem udjela u J&T Finance Group na 50 posto. Predstavnici obje kompanije potvrdili su, naime, ovu transakciju potpisom strateškog sporazuma o suradnji

J&T Finance u Hrvatskoj je poznat kao vlasnik Varaždinske banke (VABA) te Novog lista. Riječ je o češko-slovačkom financijskom konglomeratu koji upravlja s imovinom od 9,4 milijarde eura.

'Financijsko poslovanje u internacionalnim okvirima jedno je od ključnih područja na koje CEFC već dugo vremena stavlja naglasak. Naša prva investicije u Češkoj i Srednjoj Europi bila je stjecanje gotovo deset posto udjela u J&T Finance Group. Dokazali su da su jak i pouzdan partner. Stoga smo odlučili povećati ovaj udjel i zaključiti strateško partnerstvo', istakao je Chan Chauto, direktor CEFC China Energy Company Limited i predsjednik Uprave CEFC Group Company, europske podružnice ove kompanije.

'Ulazak ovako jakog partnera u našu grupu je prilika da postanemo jedna od najznačajnijih kompanija u Srednjoj Europi kao i da naše poslovanje proširimo na nova tržišta. Na partnerstvo s CEFC, unutar kojeg ćemo mi i nadalje biti odgovorni za upravljanje našom financijskom grupacijom, stoga vidimo kao najznačajniju transakciju u našoj povijesti', dodao je Patrik Tkač, predsjednik Uprave J&T Finance Groupa.

Ulazak CEFC u J&T Finance Group treba biti odobren i od strane odgovarajućih regulatornih tijela svih zemalja u kojima ova grupacija posluje.

Želja je obje kompanije zajedno raditi na daljnjem unapređenju usluge privatnog bankarstva u Srednjoj i Istočnoj Europi te osigurati prisutnost kroz najmanje dvije važne banke. Također nastojat će proširiti praksu modernih bankarskih i financijskih usluga i u Kini, gdje se planira otvaranje podružnica J&T Banke.

Okvirni sporazum o suradnji između J&T Finance Group i kineske razvojne banke - China Development Bank također je dio ovog strateškog partnerstva, a ulaganja u okviru ovog sporazuma bit će vrijedna 800 milijuna eura.