republika srpska

Kinezi grade termoelektranu na ugljen u istočnoj Hercegovini

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 12.12.2017 14:08
  • Objavljeno 12.12.2017 u 14:08
Banja Luka

Banja Luka

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Kineske tvrtke gradit će novu termoelektranu na ugljen, instalirane snage 350 megavata, kod mjesta Gacko u istočnoj Hercegovini, a ugovor o tome potpisan je u utorak u Banjoj Luci između kineskih investitora i predstavnika vlade Republike Srpske

U provedbi ugovora o strateškoj suradnji te o uspostavi zajedničke tvrtke koja će graditi termoelektranu s kineske strane sudjeluju energetski koncerni China Africa Investment Development Corporation (CADIC) ) i China Machinery Energy Corporation (CMEC).

Kineski partneri u cijelosti financiraju ovaj projekt, a zauzvrat preuzimaju 51 posto udjela u upravljačkoj strukturi nove termoelektrane i pratećih pogona.

Novo postrojenje, čija bi gradnja trebala početi iduće godine, trebalo bi u cijelosti zamijeniti postojeću termoelektranu na ugljen, izgrađenu 80-ih godina prošlog stoljeća.

Kineski investitori ranije su izgradili i termoelektranu na ugljen u mjestu Stanari kod Doboja, koja je u pogon puštena u rujnu 2016. Sve proizvodne kapacitete te elektrane koristi srpsko-britanska korporacija Energy Finance Team (EFT), Vuka Hamovića, s dugoričnim pravima na prodaju cjelokupne proizvodnje električne energije iz Stanara na inozemnom tržištu.

Unatoč načelnoj orijentaciji za povećanje kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, sukladno smjernicama Europske unije, u BiH se u to ulaže vrlo malo, a najveće investicije po pravilu su planirane za "prljave" kapacitete poput termoelektrana na ugljen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!