prognoza MMF-a

'Kina bi se mogla jako brzo oporaviti. Evo zašto je to loše...'

19.01.2023 u 19:14

Bionic
Reading

Kina bi se mogla vrlo brzo oporaviti, počevši već od prvog tromjesečja, sudeći po aktualnom trendu zaraze nakon ukidanja većine koronaograničenja, poručila je iz Davosa ekonomistica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinath

Ponovno otvaranje Kine Gopinath smatra pozitivnim znakom, pored naznaka spremnosti za ponovno povezivanje sa svijetom. "Očekujemo da će Kina ponovo rasti, da će se (gospodarski rast) oporaviti", rekla je Gopinath Reutersu u intervjuu na marginama Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu. U 2022. kinesko gospodarstvo poraslo je tri posto, najslabije unatrag više desetljeća, zakočeno strogim koronaograničenjima i krizom tržišta nekretnina.

"Ako se održi sadašnji trend infekcije, mogli bismo svjedočiti vrlo brzom oporavku (rasta), počevši od prvog kvartala ove godine", dodala je u osvrtu na nagli rast broja zaraženih, koji je protumačen kao "posljednji trzaj" korone, potaknut otvaranjem gospodarstva.

Bude li stopa rasta veća od četiri posto, eventualne globalne inflatorne pritiske neutralizirala bi prigušena potražnja u ostatku svijeta, procjenjuje zamjenica izvršne direktorice MMF-a. "Bude li pak rast u Kini puno snažniji, što je moguće, mogli bismo svjedočiti novom skoku cijena nafte ili energije", upozorila je.

Upitana o usporavanju inflacije u SAD-u, Gopinath je rekla da još nije moguće pouzdano reći znači li to da se inflacija trajno vraća prema dva posto, razini koju cilja američka središnja banka. "Budu li brojke (o inflaciji) i u idućih nekoliko mjeseci slične onima u proteklih mjesec-dva, moći ćemo reći da se situacija popravlja", rekla je, navodeći kako je odnos ponude i potražnje na tržištu rada još uvijek tijesan.

  • +4
Život u Kini nakon popuštanja covid mjera Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Ponovila je bojazni MMF-a da će geopolitičke napetosti odvesti zemlje u potrazi za ekonomskom sigurnošću u protekcionizam. Upitana o američkim poticajima za ulaganja u 'zelenu' tranziciju, odgovorila je SAD njima favorizira domaće proizvođače električnih vozila na račun onih iz drugih zemalja.

Washington je u utorak objavio da pokušava pronaći rješenje za bojazni koje je u Europi potaknuo njegov program poticaja 'težak' 369 milijardi dolara. "Administracija SAD-a ponovno ga razmatra i razmišlja kako ga učiniti manje diskriminatornim", rekla je Gopinath. "Naš bi jedini zahtjev bio da to učini za sve partnere, a ne samo za skupinu njih”, poručila je zamjenica glavne direktorice MMF-a.