peking

Filipinski predsjednik na sastanku sa Xijem: Zajednički ćemo rješavati sporove mirnim putem

05.01.2023 u 11:06

Bionic
Reading

Kina i Filipini u četvrtak su zajednički priopćili da su se složili uspostaviti izravni komunikacijski kanal o Južnom kineskom moru između svojih ministarstava vanjskih poslova kako bi se sporovi rješavali mirnim putem

Zajednička izjava, koja je sadržavala 14 sporazuma s ciljem smirivanja sigurnosnih napetosti i jačanja gospodarske suradnje, dolazi u trenutku kada obje strane nastoje popraviti odnos pogoršan nakon što su Filipini 2016. tražili arbitražnu presudu kojom su poništena kineska ekspanzivna svojatanja u Južnom kineskom moru.

Filipini su ranije izražavali zabrinutost zbog kineskih građevinskih aktivnosti i mnogobrojnih brodova Kine u spornim vodama Južnog kineskog mora, područja bogatog naftom, plinom i ribom.

U zajedničkom priopćenju objavljenom nakon što se filipinski predsjednik Ferdinand Marcos Jr. u srijedu u Pekingu sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, dvojica čelnika ponovno su potvrdila da će njihove zemlje poštivati međusobni suverenitet i teritorijalni integritet.

Obje su se strane složile nastaviti razgovore o istraživanju nafte i plina u Južnom kineskom moru te razgovarati o suradnji i na drugim područjima, poput solarne energije, vjetra, električnih vozila i nuklearne energije.

„Što je prije moguće“ će se sastati i obalne straže dviju zemalja kako bi razgovarale o "pragmatičnoj suradnji".