ZAVRŠENA ISTRAGA

Kazneno prijavljena dva direktora Nauta Lamjane

22.07.2015 u 13:48

Bionic
Reading

Već godinama radnici Nauta Lamjane, remontnog brodogradilišta na otoku Ugljanu, optužuju vlasnike - britanski fond Jupiter Adria, da su namjerno gurnuli tvrtku u propast kako bi ugasili škver da ne narušava pogled apartmanima koji su se tamo trebali graditi. Vlasnici su odbacivali optužbe, objašnjavajući da žele graditi marinu, zajedno s brodogradilištem i turističkim kompleksom, u čemu ih je spriječila vlast koju su pritiskali sindikati. No čini se da sinikalne teorije nisu samo plod teorija zavjere, jer je zadarska policija jučer podnijela kaznene prijave protiv dva bivša direktora Nauta Lamjane.

Sindikalisti su upozoravali da je Erste banka upisala hipoteku na zemljište tvrtke Nauta Lamjane, da bi kredite mogao dobiti vlasnik tvrtke, britanski fond Jupiter Adria, koji je potom brodogradilištu davao kredite s visokim kamatama, a škver je za njih financirao druge Jupiterove tvrtke - Marinu Preko, Prečanku, Hotele Preko. Tvrdili su da su iz škvera izvlačeni milijuni kuna - plaćanjem fiktivnih računa i nepostojećih konzultantskih usluga. Sve to kako bi ugasili proizvodnju jer je vlasnicima Nauta Lamjane, nakon što su uspjeli zemljište u zaleđu škvera prenamijeniti u turističku zonu, smetalo graditi apartmane s pogledom na brodogradilište.

Slučaj su prije dvije godine prijavili DORH-u, a jučer je zadarska policija podnijela kaznene prijave protiv dva direktora Naute Lamjane. adio Zadar javlja da ih policija sumnjiči da su protivno statutu društva omogućili banci upis založnog prava nad nekretninama brodogradilišta, zbog kredita koji je ta banka dala drugom trgovačkom društvu u iznosu od preko 50 milijuna kuna.

Sindikalni predstavnik Mario Košta pojasnio je u razgovoru za Radio Zadar da je Erste banka dala kredit Vrtovima sunca iz Orašca te da je za njegovo osiguranje stavljena hipoteka na nekretnine tri tvrtke - među kojima je i brodogradilište Nauta Lamjana. Vlasnik sve te tri tvrtke koje su jamci povrata kredita i vlasnik Vrtova sunca iz Orašca je ista tvrtka - Jupiter Adria, britanski fond koji je kasnije promijenio ime u Odmarališta iOAdria. Tvrtka ima niz turističkih projekata u Istri, Zadru i Dubrovniku, u vlasništvu je britansko-švicarskog fonda sa sjedištem na Bermudama, a godinama su njezini čelnici bili Zdenko Leko i Ivana Šoljan

Prije nekoliko godina vlasnici su se u Poslovnom dnevniku žalili na višak radnika u škveru, tvrdeći da im je cijela operativa besmislena jer nemaju kapacitet za veće brodove. Zato su htjeli sagraditi marinu za veće jahte, zajedno sa servisnim brodogradilištem i turističkim kompleksom. No kako ih je u izmjeni GUP-a spriječilo 'Ministarstvo gospodarstva koje su pritiskali sindikati', odlučili su prodati Nauta Lamjanu. Nisu našli kupca, pa je krajem 2011. godine sam vlasnik škvera tvrtka Odmarališta iO Adria, gurnuo u stečaj Lamjanu zbog dugova. Iz sindikata su to komentirali kako nisu niti mogli naći kupca - jer su im zemljišta bila opterećena golemim hipotekama.

Sada se, nakon kaznene prijave, sindikalci nadaju da bi se situacija mogla okrenuti u korist škverana, kako bi mogli poništiti stečaj. Naime, stečajni je postupak kontrolirala Erste banka koja je kao najveći vjerovnik glasala protiv početka proizvodnje. Radnici su pokrenuli postupak poništenja stečaja, smatrajući da Lamjana nije imala nikakve koristi od podizanja kredita.

'Kad smo mi otišli u stečaj, onda je za cjelokupni kredit opterećena Nauta Lamjana i Erste banka se upisala kao razlučni vjerovnik, kao najveći vjerovnik sa 83 posto potraživanja i oni su kontrolirali praktički cijeli stečajni postupak, glasovali su protiv početka proizvodnje', kazao je Košta za Radio Zadar. Nada se da će raščišćavanje mutnih poslova u Nauta Lamjani te novi stečajni upravitelj dovesti do pokretanja proizvodnje u remontnom brodogradilištu i povratka 79 radnika na posao