NOVI UDAR UDRUGE FRANAK

Kaznena prijava DORH-u protiv Rohatinskog i Vujčića

11.06.2015 u 11:01

Bionic
Reading

Udruga Franak podnijela je kaznene prijave DORH-u i USKOK-u protiv pravomoćno osuđenih banaka za nezakonito mijenjene kamatnih stopa, odgovornih osoba u tim bankama, bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog i sadašnjeg guvernera Borisa Vujčića

'Još jednom smo primorani raditi posao drugih institucija te smo nakon odluke Vrhovnog suda odlučili preuzeti inicijativu i tražiti pokretanje kaznenih postupaka protiv banaka i odgovornih osoba. Jadno je to da su Rohatinski i Vujčić propustili reagirati na nezakonitu praksu banaka da jednostrano mijenjaju kamatne stope. U slučaju Franak radilo se o višestrukim prevarama građana koje još uvijek nitko nije zaštitio na odgovarajući način', izjavila je voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić na današnjoj konferenciji za novinare.

Pojasnila je da su kaznene prijave podnijete protiv sedam banaka za koje je sud utvrdio da su nezakonito primjenjivale promjenljivu kamatnu stopu te protiv svih odgovornih osoba (predsjednika Uprava) koje su bile na čelu tih banka u cijelom razdoblju nezakonite primjene promjenjive kamatne stope, odnosno od početka odobravanja kredita u švicarskom franku do 2014. godine, kada je stupio na snagu Zakon o potrošačkom kreditiranju kojim je fiksirana kamatna stopa na kredite u švicarcima. 

Predana je i ustavna tužba kao odgovor na odluku Vrhovnog suda, objavljenu sredinom svibnja ove godine, kojom su u Udruzi Franak izrazito nezadovoljni te dodaju da neće odustati od borbe.

'Vrhovni sud nije imao dodatnog znanja, inspiracije i volje da se dublje upusti u razjašnjavanje fenomenologije valutne klauzule kako bi došao do pravog zaključka. U tom dijelu teksta presude uopće nije bilo namjere da se dublje ulazi u suštinu problema, već se Vrhovni sud ograničio na pitanje je li ugovor bio jasan klijentima u smislu jezične, odnosno gramatičke ispravnosti. Kako je utvrdio da su ugovori u tom smislu bili jasni, Vrhovni sud zaključuje: Nema mjesta ocjenjivati poštenost ovih ugovornih odredbi primjenom testa poštenosti, propisanog tim zakonskim odredbama.' Ovakav stav Vrhovnog suda je razočaravajući i daleko ispod utemeljenosti prvostupanjske presude, pa se može reći da je i sramotan za struku', istaknuo je Ivan Lovrinović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Udruga Franak očekuje kako će se u Saboru održati tematska sjednica na temu problema kredita u švicarskim francima. Smatraju da treba donijeti poseban zakon o vraćanju preplaćenih kamata, a prema njihovim izračunima, radi se o 2,27 milijardi kuna.

Udruga organizira i dvodnevnu stručnu konferenciju koja će se održati 18. i 19. lipnja u Zagrebu. Nadaju se da će im pokroviteljica biti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a ona im je dosad dala samo deklarativnu podršku.