SUD U SARAJEVU

Kazna banci zbog povećanja kamata na kredite

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 18.08.2009 14:12
  • Objavljeno 18.08.2009 u 14:09
banka

banka

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Općinski sud u Sarajevu u utorak je izrekao nepravomoćnu presudu kojom je bosanskohercegovački ogranak Intesa Sanpaolo banke kažnjen novčanom kaznom zbog jednostranog povećanja kamata na kredite odobrene građanima

Na temelju prekršajne prijave koju je ponijela Uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH, Intesa Sanpaolo banka kažnjena je novčanom kaznom od osam tisuća konvertibilnih maraka (oko četiri tisuće eura) a njen direktor Almir Krkalić kaznom od tisuću KM (oko 500 eura).

To je prvi slučaj u Bosni i Hercegovini u kojemu je jedna poslovna banka sankcionirana zbog podizanja kamata a slučaj je pokrenula pritužba jednog klijenta koji je kod Intesa Sanpaolo banke podigao nenamjenski kredit u iznosu nešto većem od 15 tisuća eura.

Sud je procijenio kako je banka obmanula klijenta jer u ugovoru o kreditu nije jasno naznačila sve uvjete pod kojima je moguće povećati prvobitno ugovorenu kamatnu stopu čime je ujedno prekršen Zakon o zaštiti potrošača BiH.

'Ovo je dokaz da postoji pravna država koja će štititi svoje građane', izjavio je nakon izricanja presude Josip Bašić, pomoćnik ravnatelja federalne uprave za inspekcijske poslove.

Najavio je kako će ova uprava nastaviti poduzimati mjere čiji je cilj zaštiti građane od samovoljnog ponašanja banaka.

Ova je uprava sudu do sada ponijela gotovo dvije stotine prekršajnih prijava zbog nezakonitog povećanja kamata na kredite, a u sljedećim danima očekuje se presuda i u slučaju pokrenutog protiv UniCredit banke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!