koronaprilika

Kava se popiti mora: Dok su kafići i restorani u lockdownu, jedna grana industrije je procvjetala

03.12.2020 u 19:08

Bionic
Reading

S prvim danima velike hladnoće Hrvatska se ponovno našla u 'lockdownu' - kafići i restorani ne rade, pa svi oni koji žele popiti jutarnju kavu izvan kuće i stana, oni koji su zaglavili u nekoj od čekaonica ili jednostavno čekaju javni prijevoz nemaju puno izbora - pravac samoposlužni automati za kavu, kojih srećom u većim gradovima ima dovoljno, a njihovi operateri nam priznaju da im potražnja raste u vrijeme zatvaranja

Blagodati aparata za kavu masovno se koriste ovih dana, a prošlog vikenda brojni su građani diljem zemlje, posebno toplijeg juga, pohitali uzeti jutarnju kavu s aparata i sjesti na terase zatvorenih kafića kako bi popili topli napitak i razmijenili koju riječ sa sugrađanima, naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje preporučuje HZJZ.

Sretni su i oni koji imaju samouslužne aparate na radnom mjestu pa mogu birati između kave, čaja, mlijeka ili sokova i grickalica koji se nude na takvim mjestima. Ipak, većina prometa događa se na kioscima, u pekarnicama i na benzinskim crpkama.

  • +5
Kafići u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Dok je industrija samoposlužnih vending uređaja u svijetu i Hrvatskoj još bila debelo u povojima, zagrebačka tvrtka SPAZ krenula je u taj biznis. Oni su pioniri vending industrije i rade već 30 godina, a prvi su Hrvatskoj ponudili samoposlužne aparate za tople i hladne napitke te snack, kao i objedinjene usluge navedenih aparata sa stolnim aparatima za kavu za urede te aparatima za vodu.

Je li SPAZ-u pandemija koronavirusa i lockdowni koji s njome idu donijela kakvu korist, pitamo ih, a odgovara nam direktor nabave Mario Kunić:

'Zbog pandemije koronavirusa potražnja za samoposlužnim aparatima je u izrazitom padu izuzev posljednjih nekoliko dana, otkako su zatvoreni restorani i kafići. Ovaj tjedan imamo dosta upita iz područja ugostiteljstva koje smo odbili sve do jednog jer gledamo isključivo dugoročne suradnje te nam se isti ne uklapaju u poslovnu strategiju.'

Kunić kaže kako SPAZ u Hrvatskoj ima preko 2000 samoposlužnih aparata za tople i hladne napitke i snack te da im je za vrijeme prvog, travanjskog lockdowna prihod znatno pao u odnosu na 2019. godinu.

'Razlozi su rad od doma u potpunom ili djelomičnom obujmu u velikom broju tvrtki, potpuno zatvorene ili poluzatvorene obrazovne, zdravstvene i ostale ustanove uslijed koronakrize te potresa u Zagrebu.'

Vodeći domaći distributer i proizvođač kave, zagrebački Franck nedavno je agresivnije ušao u vending segment pokretanjem branda Snogoo. Kažu nam kako je uslijed privremenog prestanka rada ugostiteljskog sektora u proljeće ove godine zabilježen pad potrošnje u HoReCa kanalu, a tijekom sezone donekle se oporavila.

  • +14
Splićani i Dubrovčani ispijali kave za van na terasama zatvorenih kafića Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Istovremeno je porasla on-the-go konzumacija kave, što bilježimo kroz našu ponudu različitih vrsta aparata, kao i novog koncepta kave za van uz digitalizirane samoposlužne aparate s telemetrijom i bluetoothom Snogoo, a koji uz aplikaciju omogućavaju bezgotovinski način plaćanja', kažu nam iz Francka i dodaju:

'I u ovom periodu raste potražnja za toplim napitcima za van te je čak 100 posto veća od uobičajene. Za vrijeme prvog lockdowna promet se udvostručio u ovom segmentu, pa i ovoga puta očekujemo gotovo siguran porast od 40 do 50 posto u odnosu na redovno poslovanje. Dodatno, vjerujemo da će ipak u skorije vrijeme i ugostiteljskim objektima koji su registrirani kao cafe barovi biti dopuštena prodaja kave za van, u skladu s važećim epidemiološkim preporukama.'

Inače, Franckova kava za van i Franck Snogoo dostupni su na više od 1000 lokacija diljem Hrvatske, među kojima su prodajna mjesta iNovina i Tiska, pekare Mlinara, Dubravice, Pan-peka, Klare, Bobisa i drugih neovisnih pekara i kioska te Croduxove benzinske postaje diljem Hrvatske. 'Očekujemo da će se, ponovnim otvaranjem HoReCa sektora, poslovanje u tom segmentu brzo vratiti na uobičajeno', zaključili su.