GOSPODARSKI PROGRAM HDZ-A

Karamarko misli da je za pet, ali mu ekonomisti daju nulu

01.10.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Brojka pet čarobna je HDZ-ovcima. Na stranačkom skupu u četvrtak stranački šef Tomislav Karamarko obećao je pet posto gospodarskog rasta, pet posto veće mirovine, pet milijardi eura iz EU fondova i rezanje PDV-a na dječju hranu na pet posto. Jedino gdje je iznevjerio peticu je kod poklona za novorođeno dijete koja će biti 1.000 eura. Ekonomski analitičari nisu nimalo impresionirani tim petičarenjem, čak su bliže tomu da gospodarski program HDZ-a, barem ono što je dosad prezentirano, ocijene – nulom

Novoty: Sve su to politički pamfleti

Konzultant i ekonomist Damir Novotny naziva sve to ispraznim političkim marketingom koji se ne može ozbiljno komentirati.

'HDZ se tu ne razlikuje od SDP-a. I jedni i drugi bave se političkim pamfletima, i to je legitimno, ali u sadržajnom smislu ne vide se reforme. Ne vidimo strukturne promjene. Svi znamo da se reforme moraju provesti i ne znam zbog čega političke elite od toga bježe', pita se Novotny.

Jedna od rijetkih konkretnih stvari koju je Karamarko najavio postavljanje je stručnjaka na čela državnih kompanija. Međutim, Novotny smatra da to neće spasiti javna poduzeća od političkog utjecaja.

'Ne poznajem nijednu europsku državu koja ima toliko državnih poduzeća kao Hrvatska. Austrija je imala javna poduzeća, ali je provela privatizaciju i uključila privatni kapital. Uvela je čak i zakon po kojem nijedan ministar ne smije biti član uprave ili nadzornog odbora. Volio bih vidjeti tu jasnoću u gospodarskim programima naših stranaka. Imate sada primjer HPB-a gdje je u dokapitalizaciji 25 posto preuzeo privatni kapital dok 75 posto drži država. Zar netko može vjerovati da će uprava biti potpuno imuna od političkog utjecaja', ističe Novotny.

Dodaje kako nije sporno to da nam treba gospodarski rast, ali da dosad od HDZ-a nismo čuli kako ćemo do njega doći.

'Vjerujem samo u rast privatnog sektora i ni u što drugo. Najave kako ćemo rasti zahvaljujući novcu iz EU fondova prazna je priča. On je manje-više već raspoređen, a nama treba minimalno tri milijarde eura godišnje da dođemo od rasta od pet posto. Od toga najveći dio mora doći od privatnog sektora', kaže Novotny.

Jakovčević: 100.000 radnih mjesta je dobro, ali kako do njih doći

Profesor Drago Jakovčević s Katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu također naglašava da u programu HDZ-a nedostaju instrumenti kako će se doći do, prema njegovim riječima, opravdanih i ambiciozno postavljenih ciljeva.

'Ako ćemo povećavati mirovine za pet posto, rastu proračunski rashodi. Pitanje je kojim ćemo prihodima pokriti taj minus. Kojim instrumentima i mjerama ćemo doći do rasta BDP-a od pet posto. Točno je to što kaže Karamarko, kako će petpostotni rast dovesti do otvaranja 100.000 novih radnih mjesta, ali nismo čuli kako do njega doći', upozorava Jakovčević.

Tica: Ni rast od pet posto ne može pokriti obećanja

Profesor Josip Tica s Katedre za makroekonomiju i gospodarski razvoj Ekonomskog fakulteta u Zagrebu kaže kako se još jednom pod pritiskom kampanje u stranačkim programima iznose samo one stvari koje nemaju negativne konotacije.

'Kad se sve zbroji što HDZ obećava, to je samo manje prihoda u proračunu uz veće rashode. I onda se pitate gdje je dio programa koji govori o deficitu i investicijama koje će potaknuti rast BDP-a. Bojim se da ni rast od pet posto neće biti dovoljan da se pokrije sve ono što HDZ obećava', kaže Tica.

Santini: Od HDZ-a nismo dobili ništa

Još je kritičniji prema HDZ-ovu gospodarskom programu ekonomist i porezni stručnjak Guste Santini. Nije mu jasno kako se može išta komentirati ako nema odgovora na najvažnije pitanje – kako.

'Ako su bez objašnjenja naveli da će rast BDP-a biti pet posto, mogli su staviti i 10. Kad se već govori što će napraviti, onda su barem mogli sitnim slovima odgovoriti kako. Obećavaju otvaranje 100.000 radnih mjesta, a ne kažu koliko će ih se zatvoriti u tih četiri godine. Morali bi baratati neto brojkama. Tih 100.000 ne znači ništa. Uopće ne možemo ocijeniti koliko je to vjerodostojan program. Mi nismo dobili ništa. Kad ne znamo kamo idemo, svaki je put kriv', oštar je Santini.