STIGLO 800.000 PREDMETA

Kaos u Fini zbog naplata ovrha

13.01.2011 u 08:54

Bionic
Reading

Od kako je od banaka preuzela naplatu ovrhe u Fini vlada potpuni kaos. Očekivalo se da će stići 600.000 predmeta međutim slilo im se 800.000 predmeta u sklopu koji je više od 2,5 milijuna ovrha. U jednom predmetu, naime, ima i više ovrha, a Fina tu količinu pljenidba ne može provesti u kratkom roku, piše Večernji list

Nastaju apsurdne situacije pa klijenti koji imaju novac na računu i mogli bi platiti ovrhu koja im sjeda ne mogu dočekati da stigne nalog za naplatu iz Fine u banku, a osobno također ne mogu do novca na blokiranom računu.

'Nije problem u tome da Fina nema dovoljno službenika koji bi taj posao radili, nego aplikacije, odnosno informatički sustav na kojem rade, ne mogu odjednom progutati toliku količinu posla', neslužbeno je za Večernji list otkrio izvor iz Fine.

U Fini se žale da se posebna pozornost, zbog osjetljivih i tajnih podataka, obraća zaštiti ovršenika i ovrhovoditelja te kontroli i nadzoru što, uz ionako izrazito velik opseg posla, zahtijeva dodatno vrijeme.

'Napominjemo da, uza zaprimljene predmete, stalno zaprimamo i nove te smo, samo u prvom radnom tjednu 2011., zaprimili oko 35 tisuća novih osnova za plaćanje. Tako su 4. siječnja bila 158.923 blokirana računa građana, a poslovnih subjekata 106.159',  kažu u Fini.