FINANCIJSKI SAVJETNIK

Kako zaštititi svoj novac od pogubnih utjecaja koronavirusa: Doznajte treba li dizati gotovinu iz banaka i što napraviti s kreditom

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 16.03.2020 19:23
  • Objavljeno 16.03.2020 u 18:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Ako potraje kriza izazvana koronavirusom, posljedice će na svom novčaniku osjetiti većina građana, a s najvećim financijskim problemima suočit će se oni koji zbog toga ostanu bez posla. Donosimo nekoliko praktičnih savjeta za upravljanje osobnim financijama u vrijeme koronavirusa

'Zamrzavanje' kredita

Već sada dio ljudi koji rade na određeno u najteže pogođenim sektorima poput ugostiteljstva i turizma izgubio je posao, a ako kriza potraje, bez prihoda bi mogao ostati i znatno veći broj radnika.

Ako ste u kategoriji ugroženih, obratite se svojem bankaru i ispitajte mogućnosti produljenja ili odgode plaćanja kreditnih rata.

Pratite mjere koje poduzimaju Vlada i bankarski sektor u smjeru potpore ugroženima. Hrvatska udruga banaka prošlog tjedna predložila je stvaranje državne garantne sheme za banke koje će produljivati ili odgađati naplatu kredita osobama koje su pogođene zbog gubitka posla.

I Vlada priprema konkretne mjere pomoći, a cjelokupni paket trebao bi biti predstavljen u utorak.

Konverzija i refinanciranje kredita

Ako otplaćujete kredit s valutnom klauzulom u euru, prijeti vam opasnost uvećanih kreditnih rata. Kuna već desetak dana gubi na vrijednosti, a srednji tečaj HNB-a dosegnuo je 7,56 kuna za euro. Za nekoga tko otplaćuje stambeni kredit s mjesečnim anuitetom od 500 eura to znači 55 kuna višu ratu nego proteklog mjeseca. Analitičari procjenjuju da bi tečaj mogao odsklizati do 7,8 kuna za euro.

Kako biste otklonili tečajni rizik, preporučljivo je zamijeniti eurski kredit za kunski. Na vaš zahtjev banka vam mora omogućiti konverziju bez naknade, a snosite samo trošak javnog bilježnika.

Provjerite i mogućnost refinanciranja kredita po nižoj kamatnoj stopi. U posljednje vrijeme kamatne stope na nove kredite osjetno su snižene, a ekspanzivna monetarna politika u svijetu i kod nas utječe na daljnje snižavanje kamatnih stopa.

U HNB-ovom pregledniku možete usporediti kreditne uvjete banaka i provjeriti je li vaša kamata previsoka.

Korištenje gotovine

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da su novčanice idealan medij za širenje virusa. Stoga je preporučljivo izbjegavati transakcije u gotovini i što više koristiti bezgotovinsko plaćanje.

  • +4
  • +1

Novac

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Komunalije i ostale mjesečne račune plaćajte mobilnim (internetskim) bankarstvom, a prilikom nabavki u trgovinama koristite beskontaktne kartice.

Ako u obitelji imate starije osobe koje se ne koriste uslugama mobilnog bankarstva, pomognite im oko plaćanja računa kako se ne bi izlagale riziku.

Štednja i investicije

U upravljanju štednjom i investicijama zadržite prisebnost i zdrav razum. Nema nikakve potrebe povlačiti novac iz banaka jer je hrvatski financijski sustav stabilan, a za štednju u vrijednosti do 100.000 eura garantira država.

  • +7
  • +4

Svjetske burze i koronavirus

Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Ako raspolažete dionicama ili udjelima u investicijskim fondovima, ne podliježite panici. Stručnjaci naglašavaju da su sve slične krize izazvane izbijanjem virusnih epidemija (HIV, svinjska gripa, SARS i sl.) dovele do naglog, ali kratkotrajnog pada cijena dionica. U pravilu, cijene su se oporavile već nekoliko mjeseci nakon prolaska epidemije.

Dramatičan pad cijena na tržištima kapitala može biti dobra prilika za zaradu. Ako ste dovoljno hrabri, kupujte dionice provjerenih kompanija (blue-chip) ili udjele u kvalitetnim investicijskim fondovima kako se ne biste izlagali prevelikom riziku. Preporučljivo je kupovati na duži rok, malo-pomalo, kako biste uprosječili kupovnu vrijednost i na taj način izbjegli velika dnevna kolebanja cijena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!