najsigurnije se osigurati

Kako su potresi promijenili način na koji obitelj Novaković doživljava svoj dom

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Kristina i Saša Novaković iz Jazbine znaju se još od malena, a vjenčali su se prije dvije godine u zagrebačkim Remetama. Dan prije vjenčanja, uselili su u svoj novi stan u Čučerju, čime su ispunili svoju višegodišnju želju i krenuli u zajednički život u vlastitom domu. Danas grade obitelj i uživaju u sretnoj svakodnevici sa svoje dvoje djece. Idilu je nakratko poremetio potres koji je pogodio Zagreb i okolicu. Nažalost, ovo podsljemensko naselje našlo se u samom epicentru velikog zagrebačkog potresa, zbog kojeg su mnogi ostali bez domova, a šteta se zbraja i sanira i dan danas

Ni sami nismo znali što se zapravo dogodilo

„Tog jutra, kada je potres na noge podigao nas i cijelo susjedstvo, odmah smo izjurili iz naše zgrade na sigurno jer ni sami nismo znali što se zapravo dogodilo.“, prepričava nam Saša. „Nakon prvog potresa, u dvorištu zgrade dok smo još bili pod šokom, shvatio sam da sam zaboravio bočicu kako bi nahranili dijete. Brzo sam se vratio u naš stan na prvom katu gdje je na svu sreću još uvijek bilo struje pa sam stavio vodu na kuhanje. Onda je uslijedio novi potres. Osjećaj je bio iznimno neugodan, dobro sam se prepao, pogotovo jer nas je 20 minuta prije zatresao onaj najjači kojeg još nismo do kraja procesuirali.“

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Nemir u mislima, a cigle i crijepovi po ulici

„Naša zgrada je dobro građena, tako da na svu sreću nismo imali ozbiljnije štete. Nikada neću zaboraviti taj osjećaj, kojeg sam još intenzivnije doživjela s obzirom na trudnoću. Tjednima nakon smo spavali u dnevnom boravku kako bismo bili bliže izlazu.“, povjerava nam se Kristina. „Rijetko kad me bilo toliko strah kao kada je Saša otišao natrag u stan po hranu za našu curicu, gdje ga je zatekao drugi potres. Tada nismo znali u kakvom nam je stanju zgrada i pomislila sam da će se urušiti. I dan danas reagiram na manje potrese koji se još uvijek događaju, ali polako se i ja navikavam na sve.“

Nekoliko dana poslije potresa, Saša je odlučio provozati se skuterom po Čučerju da iz prve ruke provjeri kakva je situacija. „Kada se sve smirilo, imao sam što za vidjeti. Nastradalo je puno kuća, a ulice su ispunili crijepovi i cigle. Brojne kuće imale su velike rupe i pukotine. Šteta je zaista velika i mnogi moji susjedi završili su s crvenom naljepnicom na vratima. I danas mnoge kuće čekaju svoj red na procjenu štete i obnovu.“, ispričao je Saša.

Ne ponovilo se, ali najsigurnije se osigurati

Nakon što su se slegle emocije poslije potresa, Saša i Kristina nisu dvojili i odlučili su da svoj dom, imovinu u njemu i budućnost više ne prepuste slučaju. „Sjetili smo se s kojom smo srećom i ushitom uređivali svoj stan, dječju sobu i boravak. Razmišljali smo o vrijednosti koju taj stan predstavlja za našu obitelj. Potres nas je okrutno podsjetio kako je sve zapravo krhko i pokazao nam je da nismo imuni na nedaće. Odlučili smo osigurati svoj stan i stvari u njemu. Prema pričama prijatelja osiguranje imovine je kompleksno, ali ne mogu se složiti s njima. Na preporuku susjeda koji su imali veliku štetu u potresu odlučili smo se za Croatia osiguranje jer su uredno isplaćivali odštetu. Uz to, najjače su osiguravajuće društvo s više od 100 godina tradicije, a vidjeli smo da puno kuća ima njihovu oznaku.“, navodi nam Saša.

„Dogovorio sam sastanak sa svojim savjetnikom, s kojim imam sjajna iskustva još od auto osiguranja, jer je bilo potrebno točno ustanoviti kvadraturu i procijeniti vrijednost stana. Na preporuku savjetnika i uz prijateljski razgovor, uz osiguranje imovine od potresa dodatno smo ugovorili i privatnu odgovornost kako bi bili obiteljski pokriveni. Nakon što smo sve dogovorili, samo mi je stigao e-mail s podacima i sada sve vodim putem aplikacije Moja Croatia. Toplo preporučam!“

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Ne brine nas samo potres, ali i to smo riješili

„Još dok smo dizali kredit imali smo osnovno osiguranje od požara, ali smo se htjeli osigurati od drugih mogućih rizika. Razmišljali smo i o provalama jer nas je uvijek bilo više strah oštećenja nekretnine i nestanka obiteljskih uspomena. S policom osiguranja doma Croatia osiguranja pokrili smo gotovo sve rizike.“, zaključio je Saša.

„Savjetujemo mlade parove da prije svega osiguraju svoju nekretninu i da se ne nećkaju osigurati imovinu jer je stvarno financijski isplativo. Sad je super prilika jer Croatia osiguranje uz ugovoreno osiguranje doma na 5 ili više godina do 31. 7. nudi mogućnost ugovaranja uslugu hitnih intervencija Pomoć u kući za 1 kunu u prvoj godini, a pokriva trošak hitnih intervencija u slučaju izljeva vode, kvara brave, kvara na električnim instalacijama ili loma stakla i sl.“, sugerira Saša.

„Osiguranje doma odabralo je više od 130 000 ljudi, što je uz činjenicu da vam za prijavu štete na raspolaganju stoje 24 sata dnevno na webu, putem aplikacije Moja Croatia ili telefonom, dodatan razlog da zaštitu svog doma i stvari u njemu povjerite Croatia osiguranju.“, zaključuje Kristina. 

A ako se nešto loše i dogodi ne trebate brinuti jer Croatia štete isplaćuje brzo i sigurno. Samo u prošloj godini uspjeli su obraditi gotovo 150 000 prijava i isplatili su više od milijardu kuna naknada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!