ISTRAŽILI SMO

Kako posluju restorani u kojima političari maste brke i kroje nam sudbinu

04.07.2016 u 11:55

Bionic
Reading

Političari u njima slave pobjede, oplakuju poraze, donose važne odluke, sklapaju i razvrgavaju paktove. Okrugljak, Baltazar, Tač i Trnjanka te od mlađih Balon, Mano i Bocca Marai, zagrebački su restorani koji su već godinama, neki i desetljećima, na glasu kao omiljena okupljališta i vlasti i oporbe, i lijevih i desnih. Tportal je provjerio kako posluju

Najstariji od njih Okrugljak ovog je proljeća proslavio 103 godine postojanja. Nalazi se u naselju Mlinovi podno Sljemena. Za vrijeme bivše Jugoslavije u njemu su česti gosti bili socijalistički funkcioneri, a nakon 1990. osobito je bio drag vodećim HDZ-ovcima.

Pašalić je u Okrugljaku utapao tugu

Nakon što je izgubio stranačke izbore od Ive Sanadera 2002., Ivić Pašalić je sa svojim pristalicama utapao tugu u Okrugljaku.

Restoran posluje pod skutima tvrtke Splendid u čijem je vlasništvu još jedan poznati zagrebački restoran - Dubravkin put. Većinski vlasnik firme je Božo Crnjac (70). Splendid je Crnjac stekao krajem '90-ih u procesu pretvorbe i privatizacije. Tvrtku vodi uz pomoć kćeri Daniele Gajski (41) koja je fokusirana na Dubravkin put. Crnjac ima i sina Ivana, ali on se ne bavi ugostiteljstvom, već je otišao u korporativne vode te je od 2007. član uprave Agrokora

Splendid je 2015. završio s 16,2 milijuna kuna prihoda, što je rast od 12 posto u odnosu na godinu prije. Uz to je prvi put u zadnje tri godine ostvario osjetniju dobit od 254.300 kuna. Prema podacima portala Poslovna Hrvatska, Crnjac zapošljava oko 50-ak ljudi.

Bilanca Splendid otkriva kako se radi o zdravoj firmi. Kapital je 32,4 milijuna kuna, dok su ukupna dugovanja šest milijuna kuna.

Sanader je imao rezervni ured u Baltazaru

Terasa restorana Baltazar 

I crni i crveni vole roštilj Kod Srbina

Restorani MZ na Ravnicama i Mitnica na Črnomercu u vlasništvu su obitelji Labus. U zagrebačkom žargonu poznati su pod nazivom 'Kod Srbina'. Posjećuju ih političari i desnice i ljevice koji su slabi na specijalitete s roštilja. Labusovi su prošle godine imali 8,5 milijuna kuna prihoda i 1,2 milijuna kuna dobiti. Gledano po prometu i zaradi, Labusovi rade najbolji posao od svih restorana nabrojanih u ovom tekstu.

Restoran Baltazar u vlasništvu Slobodana Čimbura (64) posluje od 1982. Nalazi se u samom centru Zagreba, u jednoj od najstarijih gradskih ulica Novoj Vesi.

Vrhunac je imao za vrijeme vladavine Ive Sanadera koji ga je pretvorio u svoj rezervni ured. Čimbura je veliki prijatelj i s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem koji ga je na kraju svog mandata 2010. odlikovao Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Formalno na čelu tvrtke Baltazara restoran je Čimburov sin Igor (33) koji je s njim uključen i u građevinski biznis. Čimbur je suvlasnik tvrtke Miramare centar koja je planirala izgraditi 80-metarski neboder u centru Zagreba.

Promet Baltazaru iz godine u godinu pada. Prije osam godina prihodi su mu bili veći od 12 milijuna kuna, a u 2015. iznosili su 4,9 milijuna kuna uz dobit od 164.400 kuna. Osim gospodarske krize koja je utjecala na poslovanje svih ugostitelja Čimbura je koštala i povezanost sa Sanaderom nakon što je bivši premijer bio uhićen zbog afere s mađarskim MOL-om.

Ali kad se zna kakva je sudbina zbog bivšeg šefa HDZ-a zadesila restoran Marcellino, može se reći kako je Baltazar i dobro prošao. Naime, u tom također nekad omiljenom mjestu domaće elite, Sanader se sastao s predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem. Susret su snimile sigurnosne kamere. Snimka je došla u ruke USKOK-a, a vlasnik Marcellina Mario Čerhak se našao na stupu srama kao osoba koja tajno snima svoje goste. Čerhak se pokušao braniti, ali sve je bilo uzalud. Gosti su prestali dolaziti i restoran je na koncu morao zatvoriti.

Šefu SDP-a drag je Tač na Vrhovcu

Omiljeni restoran predsjednika SDP-a Zorana Milanovića je Tač koji vode supružnici Vesna (58) i Tihomir Miletić (55). Smješten je na Vrhovcu, na samom vrhu brijega okrenutog Sljemenu.

Tač je postao poznat široj hrvatskoj javnosti prije dvije godine kao mjesto gdje se Milanović na ručku našao s Ninoslavom Pavićem, tada još vlasnikom medijske kuće EPH-a.

Ali i prije toga je Tač bio popularan među političarima. U njemu su jeli i Ivo Sanader i pokojni predsjednik SDP-a Ivica Račan

Miletićima zadnje četiri godine promet polako, ali stabilno raste. Prošle godine prihodi tvrtke Tač–plus porasli su za 16,9 posto na tri milijuna kuna dok se dobit zadržala na 132.900 kuna.

Restoran godinama uredno posluje bez gubitaka, ali bilanca mu nije sjajna. Ukupne obaveze 1,2 milijuna kuna veće su od kapitala koji iznosi 513.900 kuna što govori kako bi Taču dobro došla injekcija svježeg novca.

Hramu janjetine Trnjanki prijeti stečaj


Šestinski lagvić drag je diplomatima

Strani diplomati vole jesti u Šestinskom lagviću. Smješten je pod Sljemenom, a poznat je po terasi s koje puca pogled na metropolu. Otvoren je 1951. Vode ga supružnici Jelenko i Regina Leko. Restoran je lani ima prihode od 3,7 milijuna kuna i 104.500 kuna dobiti. Zadnjih godina uredno posluje, bez gubitaka i nije prezadužen.

Pojam za vrhunsku janjetinu u Zagrebu je već godinama restoran Trnjanka u vlasništvu Branka Stojanovića (66). U njemu je čest gost sad bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a hram janjetine u zadnjih 20 godina pohodila je većina političari svih boja i opcija.

Međutim, bez obzira na takvu klijentelu Trnjanka se bori za opstanak. Restoran ima blokirani račun više od godine dana. Ukupni kapital je svega 7900 kuna dok su kratkoročna dugovanja 1,2 milijuna kuna. Promet je u konstantnom padu zadnjih pet godina te je u 2015. prihod iznosio 3,2 milijuna kuna.

Od novijih zagrebački restorana dragih političarima izdvojili smo Balon, Mano i Boccu Marai.

Balon je u vlasništvu tvrtke Zri šport na čijem je čelu Krešimir Ledić (45), sin Ante Ledića jednog od kandidata s predsjedničkih izbora održanih 2000. godine. Restoran je otvoren 2003. na Prisavlju nedaleko od Boćarskog doma. Zri šport je lani imao 6,5 milijuna kuna prihoda (pad od 10 posto u odnosu na 2014.) uz 271.100 kuna dobiti.

Restoran Mano počeo je s radom 2005. u prostoru Gliptoteke u Medvedgradskoj ulici. Posluje preko poduzeća Trikom trgovina u vlasništvu Luke Kaića (43) dok je direktor Zlatko Đaković (48). Kaić se uz ugostiteljstvo bavi i građevinskim biznisom. Vlasnik je niza firmi od koje su neke usko surađivale s koncernom Agrokor Ivice Todorića

U biznisu i bivši košarkaš

Prije tri godine Kaić i Đaković su na Radničkoj cesti u Green Gold centru otvorio novi restoran Mano2

Trikom trgovina je prošle godine zabilježila rast prihoda za 26,7 posto na 5,8 milijuna kuna, a dobit je iznosila 142.100 kuna.

Zlatko Đaković stoji iza još jednog zagrebačkog restorana dragog političkoj i poduzetničkoj eliti. Ime mu je Bocca Marai u Miramarskoj ulici, a otvorio ga je 2009. u partnerstvu s bivšim košarkašem Ivicom Žurićem (51). Tvrtka Gero pod kojom restoran radi u 2015. imala je prihode od 4,9 milijuna kuna što je slično prometu u prethodnim godinama. Dobit je iznosila 85.900 kuna.