POSTANITE FRIZER ILI MASER

Kako naći novo zanimanje?

25.04.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Iako neki misle da je prekvalifikacija 'poraz' jer se pojedinci na to odluče u nemogućnosti da pronađu posao u vlastitoj struci, prava je istina da je u pitanju nešto što vam može potpuno promijeniti život – na bolje, naravno

Danas, kada potresi na tržištu rada pokazuju da je nekim zanimanjima 'prošlo vrijeme', a da se javljaju nova, o kojima nismo učili u školi, upisivanje tečaja (prekvalifikacije) prilika je da održite korak s promjenama koje se događaju i radite na vlastitoj konkurentnosti.

Pritom treba znati da prekvalifikacija ne predstavlja samo profesionalnu već i osobnu promjenu, odnosno može vas odvesti u potpuno drugom životnom pravcu.

Treba li mi prekvalifikacija?

Ljudi se na prekvalifikaciju odlučuju uglavnom zato jer ne uspijevaju pronaći posao u vlastitoj struci; proveli su previše vremena ne baveći se svojim zanimanjem; nadograđuju postojeće znanje jer se njihovo zanimanje mijenja i traži usvajanje novih znanja i vještina; ili su potaknuti željom da napokon počnu raditi posao koji su uvijek željeli.

Arijana Kovačević viša je fizioterapeutkinja i vlasnica Centra za edukacije i tretmane tijela Arimed koji nudi 20 vrsta edukacija za sva kozmetička i frizerska zanimanja. Kroz njezin Centar do sada je prošlo više od 8.000 kandidata, a povratne informacije o njihovoj zapošljivosti su, ističe, jako dobre.

'Pedeset posto polaznika škole nalazi posao u kratkom vremenu. To znamo jer se vraćaju na dodatne edukacije ili tečajeve. Poslove nalaze u sklopu turističkih kompleksa, wellnessa i sportskih centara. Također, 40% naših polaznika dolaze po preporuci', kaže Arijana i savjetuje da se već sada isplati upisati neki od tečajeva, jer će polaznik do ljeta biti spreman za samostalno obavljanje posla.

Ipak, napominje da ulaganje bez vremena i rada ne znači puno. 'Prema nekim američkim istraživanjima, rezultate ulaganja možete vidjeti nakon 3 do 5 godina učenja. Dar, talent i predispozicija su uvijek dobrodošli, ali vrijeme i rad su ključni faktori.'

A za sve vas koji ste marljivi i želite dodatnu ulagati u svoje znanje, izdvojili smo nekoliko tečajeva iz kategorije Briga o ljepoti, sport koje detaljno možete pogledati u rubrici prekvalifikacije na našem portalu

Tečaj za frizera održava se u malim grupama, dva puta tjedno u poslijepodnevnim satima. Na ovom tečaju imate priliku proći svu praktičnu nastavu koju obuhvaća cijela srednja stručna sprema.

Tečaj za wellness terapeuta steći ćete podlogu za obavljanje čak pet zanimanja u welness centrima. Ako odaberete intenzivan tempo pohađanja, možete ga dovršiti za mjesec dana.

Tečaj klasične masaže namijenjen je polaznicima svih dobi. Kada ga završite, biti ćete u mogućnosti masirati po nekoliko sati bez prestanka.

Kako odabrati svoje 'novo' zanimanje?

Ako uz prekvalifikaciju za posao u industriji ljepote želite razmotriti i druge mogućnosti, promislite o tome kakvo bi vas zanimanje najviše veselilo. Možda već imate hobi koji biste voljeli pretvoriti u posao ili ga učiniti dodatnim izvorom prihoda.

Na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje možete pronaći ankete poslodavaca koje ukazuju na deficitarna zanimanja u Hrvatskoj. Provjerite za koje od tih zanimanja Zavod nudi program prekvalifikacije ili proučite popis kako biste sami mogli odabrati školu u kojoj ćete upisati željeni tečaj prekvalifikacije.

Kako biste bili potpuno sigurni da ćete prekvalifikacijom doći do željenog posla, ali i da će vaše novo zvanje biti na tragu vaših osobnih ambicija, najprije utvrdite razlog prekvalifikacije i je li ona u skladu s vašim osobnim ciljevima