RI TAJKUNI IZVISILI

Kako je propao Linićev pokušaj preuzimanja Novog lista

12.12.2011 u 15:33

Bionic
Reading

Vlasnik Glasa Istre Albert Faggian, prema svemu sudeći, ostaje većinski vlasnik riječkih novina Novi list, unatoč spekulacijama da ih je pod pritiskom Slavka Linića odlučio prepustiti poduzetnicima okupljenima oko tvrtke RI-Novine

Iako se Slavko Linić o tajnoj operaciji ne očituje, riječki gradonačelnik i predsjednik gradskog SDP-a Vojko Obersnel demantira da iza inicijative riječkih poduzetnika stoji politika, a Zagrebačka banka ističe da nitko nije vršio pritisak na nju oko preuzimanja Novog lista.

Ipak, cijela je priča puna nelogičnosti: premdaje pulska tvrtka Andre u vlasništvu Alberta Faggiana bila jedni ponuditelj na ZABA-inom natječaju za prodaju Novog lista, u medije je procurila priča da je grupa riječkih tvrtki, iza koje stoji Slavko Linić, osnovala tvrtku Ri-Novine na adresi Novog lista i da želi preuzeti novinu.

Iako su u ZABA-i demantirali da ima ikakvih problema kod Faggianovog kredita, dan kasnije su se predomislili i objavili da postoji još interesenata. 'Već od prvog trenutka od kad je tvrtka Andre preuzela dionice Novog lista, gospodin Faggian, ne samo da je imao puni uvid u činjenicu da postoji interes, i da je u formiranju jaki konzorcij zainteresiran za kupnju RI-Novina, već se s prijenosom Novog lista na novooformljeni konzorcij izričito i suglasio - uvažavajući činjenicu da se konzorcij nije uspio pojaviti u postupku prodaje isključivo zbog toga što se postupak odvijao u iznimno kratkim rokovima', stoji u priopćenju Zagrebačke banke.

Tko je osnovao RI-Novine

RI-Novine registrirane su na Trgovačkom sudu u Rijeci, s adresom Zvonimirova 20/A gdje više od stotinu godina stanuje Novi list. Sačinjavaju ih dobrostojeće riječke tvrtke, koje nemaju veze s novinama i izdavaštvom, već se bave lijekovima, građevinom, pomorskih prometom i raznim drugim uslugama. Riječ je o tvrtkama Ri Petrol, Rijekatekstil - Domus, JPS, Jadran - Galenski laboratorij, Ruting, Free Technics, GP Krk, Bittechnique te Imex banka, iza kojih stoje Riječanima dobro poznati poduzetnici Jozo Kalem, Mirko Pavičić, Ante Maras, Ivo Usmiani, Dražen Srdoč, Nedjeljko Vujović, Josip Purić i Miroljub Božović. (K.M)

Faggian je tijekom jučerašnjeg dana bio na sastanku u Novom listu te je direktoru Gordanu Kneževiću dao naslutiti da neće više biti vlasnik, no prema neobičnoj izjavi Ive Usmianija iz Jadran Galenskog laboratorija i jednog od članova konzorcija, kako 'prihvaćaju ZABA-in odabir kupca Novog lista', jasno je da su se povukli pod nerazjašnjenim okolnostima. 'Budući da nismo uspjeli na vrijeme registrirati tvrtku koja bi uplatila jamčevinu u natječaju koji je objavila Zagrebačka banka, prihvaćamo odabir ZABA-e kao rezultat natječaja i nemamo, niti smo imali, namjeru vršiti pritisak ni na koga', kaže Ivo Usmiani

Kako je izvijestio Business.hr, Faggian je u četvrtak ujutro čak održao govor u kojem se oprostio sa zaposlenicima Novog lista u Rijeci, da bi popodne u zagrebačkoj redakciji rekao kako mu novine ipak ostaju.

Prema našim izvorima, dio novolistovaca je, kada je ZABA prodavala dionice, krenuo s lobiranjem prema Liniću i moćnim riječkim gospodarstvenicima, s ciljem da uđu u vlasničku strukturu tvrtke.

O preokretima u pokušaju preuzimanja Novog lista, popričali smo s predsjednikom HND-a Zdenkom Dukom, koji smatra da su se linićevci povukli pod pritiskom stranačkih šefova: 'Ako je bilo riječi o Linićevom pokušaju preuzimanja preko grupe riječkih poduzetnika, moguće je da su to shvatili njegovi stranačke kolege pa mu savjetovali da se primiri i odustane. Bio je raspisan natječaj, ZABA ne bi smjela dopustiti danas jedno a sutra drugo'.

I Duki je neobično što je kod prodaje Novog lista Zaba dala vrlo kratak rok: 'No ako je već postojao javni natječaj jedino moguće bi bilo da se ta grupa poduzetnika okupljenih oko RI-Novina prijavila na njega, a ne da zakulisno pokušava preuzeti novinu.'

Svi kupci prvo kod Obersnela

Obersnel kaže da su riječki gospodarstvenici, kao i Faggian, bili kod njega na razgovoru kada su se namjeravali javiti na natječaj. Prema njegovim riječima, problem s Novim listom nastao je onoga trenutka kada su dotadašnji vlasnici - zaposlenici, odlučili svoje dionice prodati Ježiću.

Predsjednik HND-a, koji je i novinar riječkog dnevnika, kaže da zbog svega što se događalo posljednjih mjeseci, zaposlenici Novog lista više nikome ne vjeruju, no ostaje vidjeti kako će se razvijati situacija. 'Koliko sam upoznat, ZABA je prihvatila Faggiana kao kupca, ne znam pod kojim uvjetima je dobio kredit i kako će ga vraćati, no kada smo se s njim susreli u Zagrebu, ostavio je vrlo dobar dojam, doista je odgovarao na mnoga neugodna pitanja.'

Duku smo upitali kako komentira da je Faggian išao prije kupnje novina na razgovor kod Zlatka Komadine i Vojka Obersnela, što je otkrio u intervjuu Novom listu? Kao da riječki političari, a ne ZABA odlučuju o prodaji? 'Možda je malo čudno, ali ne bih radio slučaj oko toga; uostalom Novi list su vrlo značajne novine za regiju, ima dugogodišnju tradiciju, pristojno je da je otišao županu i gradonačelniku', smatra predsjednik HND-a.

Zamolili smo ga da prokomentira izjavu Ive Usmianija, koji je, iako je jedan od potencijalnih kupaca, izjavio da prihvaća ZABA-in odabir kupca Novog lista, kao da je on vlasnik? 'Neobično, reklo bi se da politika odlučuje o novinama, što ne bi smjela', zaključio je Duka.

Ipak, optimističan je po pitanju opstanka NL-a: 'Nadam se da će Novi list ostati jake novine, da će novi vlasnik dignuti plaće, loši rezultati nisu posljedica pada tiraže nego činjenice da je Robert Ježić izvlačio novac iz tvrtke.'