ODGOVORNOST LIJEČNIKA

Kaić objasnio kako se određuju prioriteti kod cijepljenja i poručio: Napravit ćemo protokol, ali on neće riješiti probleme

13.02.2021 u 19:45

Bionic
Reading

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o epidemiološkoj situaciji u zemlji te cjepivu

- Nismo do sada imali protokol za postupanje s viškom cjepiva jer smatram da uopće nije potreban takav protokol. Što se ima propisivati da li da se cjepivo baci ili da se upotrijebi? Protokol će se napraviti jer ministar traži protokol. U njemu su neki elementi ako netko unaprijed otkaže da će doći, da se netko iz iste kategorije pozove, stavi se na listu. Ako se netko ne pojavi, pa se više nikoga ne može pozvati pa se pokuša naći nekog u blizini iz iste kategorije prioriteta, ako se ne uspije, onda iz sljedeće kategorije prioriteta. Korak po korak, dođe se do toga da će se nekoga na cesti uloviti da se ne baci cjepivo. Protokol neće riješiti probleme, rekao je.

Kaić je istaknuo kako Alemka Markotić nije napravila profesionalnu grešku jer je cijepila osobu koja ima visok rizik za komplikacije Covida.

Osoba ima visoku dob, kronične bolesti, to nije prekoredno cijepljenje. To su ljudi koje prve treba zaštititi, naglasio je.

Istaknuo je kako obiteljski liječnici imaju prioritetne kategorije prema planu cijepljenja koje je objavila Vlada prije više od mjesec dana.

- U tome nisu razvrstane točno u detalje treba li cijepiti nekoga tko ima 70 godina i povišen krvni tlak i pretilost ili nekoga tko ima 75 godina i pretilost i bez povišenog krvnog tlaka. Tako nešto je nemoguće propisati. Odlučivat će na temelju procjene rizika za razvijanje teškog oblika bolesti kod svojih pacijenata. Ako nitko ne želi preuzeti stručnu odgovornost, može se propisati prvo one koji su rođeni pojedinog godišta, pa onda ta godišta s 10 kategorija bolesti. Ali to nigdje na svijetu nije propisano, rekao je.