zbog korone

Južnoafrički ogranak BAT-a osporava zabranu prodaje duhana

29.05.2020 u 14:50

Bionic
Reading

Južnoafrički ogranak duhanskog diva British American Tobaccoa (BAT) objavio je u petak da će sudski osporiti produljenu vladinu zabranu prodaje duhana za vrijeme izolacije zbog pandemije koronavirusa. Južnoafrička Republika (JAR) počela je ublažavati mjere i u ponedjeljak će ponovo dozvoliti prodaju alkohola ali će zabrana prodaje duhana ostati na snazi.

Vlada je potez obrazložila zaštitom zdravlja ali aktivisti za ljudska prava i poslovni čelnici kažu da ima teške posljedice po ovisnike i po oslabljeno gospodarstvo.

Direktor vanjskih poslova BATSA-e Johnny Moloto istaknuo je da produljena zabrana prijeti opstanku legalnog duhanskog sektora i egzistenciji onih koje zapošljava.

„Zabrana je samo potaknula bujanje ogromnog sivog sektora u cijeloj državi nauštrb kompanija koje poštuju zakone, građane i poreznike“, rekao je Moloto.

Ministarstvo financija zbog zabrane gubi oko dva milijuna dolara poreza dnevno, naglasio je čelnik BATSA-e.

Direktor porezne uprave Edward Kieswetter procjenjuje da je državna blagajna na nezakonitoj trgovini alkoholom i cigaretama u vrijeme izolacije izgubila više od 80 milijuna dolara prihoda.

Južnoafrička Republika dobila je brojne pohvale zbog brze reakcije na pandemiju, ali su mnogi kritizirali strogost mjera i primjenu policijske i vojne sile. 

Predsjednik Cyril Ramphosa priznao je da su od ožujka mnogi građani, vjerske udruge, političke stranke, nevladine organizacije i poslovna udruženja pokrenuli pravne postupke kojima osporavaju vladine mjere.

JAR je do četvrtka zabilježio 27.403 potvrđena slučaja zaraze novim koronavirusom i 577 smrtnih slučajeva a 14.370 građana oporavilo se od bolesti.