pred-kliničko ispitivanje

BAT razvija potencijalno cjepivo protiv COVID-19; uzdaju se u ubrzani rast duhana

01.04.2020 u 12:22

Bionic
Reading

Potencijalno cjepivo protiv COVID-19 razvija se korištenjem nove tehnologije ubrzanog rasta duhana, a trenutno je u fazi pred-kliničkog ispitivanja. Moguća je proizvodnja između 1 i 3 milijuna doza cjepiva tjedno

Biotehnološka podružnica grupacije British American Tobacca (BAT), Kentucky BioProcessing (KBP), razvija cjepivo protiv COVID-19 koje je trenutno u fazi pred-kliničkog ispitivanja. U slučaju uspješnog testiranja, BAT vjeruje da bi se, uz pomoć partnerskih kompanija i vladinih agencija, već od lipnja moglo početi proizvoditi između 1 i 3 milijuna doza cjepiva, priopćili su iz BAT-a.

Iako je poslovanje KBP-a komercijalno, namjera BAT-a je da kompletan projekt razvoja cjepiva protiv COVID-19 bude neprofitan.

U razvoju cjepiva korištena je BAT-ova tehnologija ubrzanog rasta duhana koja je pokazala nekoliko prednosti u odnosu na klasičnu tehnologiju razvoja cjepiva:

- potencijalno je sigurnija s obzirom da sadnice duhana ne mogu nositi patogene koji mogu izazvati bolest kod ljudi;

- brži je razvoj zbog toga što se sastavnice cjepiva u sadnici duhana akumuliraju znatno brže – 6 tjedana u odnosu na nekoliko mjeseci koje zahtjevaju klasične metode;

- za razliku od tradicionalnih cjepiva koja često zahtijevaju hlađenje, formula koju KBP razvija ostaje stabilna na sobnoj temperaturi;

- postoji potencijal postizanja efikasnog imunološkog odgovora kroz samo jednu dozu cjepiva.

BAT-ova američka podružnica Reynolds American Inc preuzela je 2014. godine tvrtku KBP s ciljem korištenja njenih jedinstvenih tehnologija ekstrakcije duhana u razvoju nove kategorije proizvoda koje su, za razliku od cigareta, lišene procesa izgaranja duhana.

KBP je bila jedna od rijetkih kompanija koja je 2014. godine uspjela razviti efikasan tretman protiv Ebole, plasirajući ZMapp™ zajedno sa američkom kompanijom Mapp BioPharmaceuticals u suradnji sa američkim regulatorom za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (U.S. Biomedical Advanced Research and Development Authority - BARDA).

BAT istražuje mogućnosti suradnje sa vladinim agencijama kako bi što prije cjepivo uveo u fazu kliničkih studija.

'U kontaktu smo sa Američkom agencijom za hranu i lijekove i očekujemo upute za sljedeće korake. Stupili smo također u kontakt sa Odjelom za zdravlje i socijalnu skrb u Ujedinjenom kraljevstvu kao i američkim regulatorom BARDA. Želimo pružiti podršku i omogućiti pristup našem istraživanju kako bi što više ubrzali razvoj cjepiva protiv COVID-19. Razvoj cjepiva je izazovan i kompleksan i vjerujemo da smo napravili značajan probitak koristeći našu tehnologiju ubrzanog rasta duhana. Spremni smo na suradnju s vladama i ostalim dionicima koji mogu pomoći u borbi protiv COVID-19. Potpuno podržavamo apel Ujedinjenih naroda koji traže sveobuhvatni pristup svih dionika u društvu u borbi protiv globalnih problema. KBP već neko vrijeme razvija mogućnosti alternativne upotrebe duhana, a jedna od tih mogućnosti je razvoj cjepiva. Posvećeni smo podržavanju globalnih napora u zaustavljanju širenja COVID-19 kroz korištenje dostupnih tehnologija', izjavio je dr. David O’Reilly, direktor znanstvenih istraživanja BAT-a.