BORBA PROTIV TAJKUNA

Josipović siguran da će biti bolji od Račana

25.09.2009 u 12:55

Bionic
Reading

Kada se SDP na čelu s Ivicom Račanom početkom desetljeća borio da dođe na vlast, njegovo glavno obećanje je bilo da će se obračunati s privatizacijskom pljačkom. Na kraju od svega nije bilo ništa. Danas pod istom tom parolom na Pantovčak juriša SDP-ov kandidat za predsjednika Ivo Josipović, siguran da će u reviziji privatizacije biti uspješniji od svojeg prethodnika

U zadnjem broju tjednika Globus Josipović se samo kratko dotaknuo priče o preispitivanju privatizacije iz '90-ih. Zbog toga smo mu postavili nekoliko pitanja, da konkretnije objasni kako bi se on obračunao s privatizacijskim kriminalom.

Koji bi bio prvi korak u reviziji pretvorbe i privatizacije, odakle početi?

Naprosto, treba skupiti snage i hrabrosti suprotstaviti se načelu 'tko je jamio, jamio je' i početi drugačije. Postoji izvješće Državne revizije, treba ga uzeti, otvoriti prvu stranicu i raditi po njemu. Sve do zadnje stranice. Zagovaram načelo 'ili plati ili vrati' i ono je vrlo jasno i primjenjivo. Svatko tko je u pretvorbi i privatizaciji dobio nešto što nije pošteno platio, morat će odlučiti: ako želi ostati vlasnik, morat će platiti pravednu cijenu, ili će to što je stekao bez plaćanja morati vratiti.

Isprazna politička retorika

'Bojim se da su Josipovićeva obećanja samo isprazna politička retorika. Revizija je provedena, svi akteri su tu, ali se ništa nije desilo. Na kraju će ostati ona Rojsova 'tko je jamio, jamio je'. Umjesto ponovne revizije privatizacije, ja bih otvorio 'ured za tajkune' i pokrenuo akciju sličnu onoj za vraćanje oružja. Do određenog datuma svatko tko se okoristio u privatizaciji mogao bi platiti određenu svotu novca, s tim da ga se neće kazneno gonit', kaže ekonomist Ante Babić.

Što se kaznene odgovornosti tiče, ne pristajem na to da se unaprijed netko tretira kao kriminalac. Zagovornik sam pravne države, a ne medijskog linča. Ako za nekoga postoje dokazi da je lopov, odgovarat će. Nažalost, danas su pune ladice slučajeva koje nitko nije želio otvoriti. To se mora promijeniti.

Državni ured za reviziju je od 2000. do 2006, znači i dok je na vlasti bio SDP, proveo više od tisuću revizija. Tada je uočen niz nepravilnosti, ali nitko nije kažnjen. Zbog čega mislite da bi se danas nešto moglo promijeniti?

Svo ovo vrijeme za takve promjene je nedostajala samo politička volja. Tvrdim da su promjene iz lopovluka u pristojnu i poštenu Hrvatsku moguće. Pogledajte što se do sada po tome pitanju događalo. Završno izvješće Državne revizije usvojeno je pred sam kraj mandata koalicijske vlade. Neću reći da se i prije toga nije moglo više učiniti na otkrivanju kriminala i njegovu procesuiranju. Ali prava je akcija trebala uslijediti nakon toga. Međutim, došli su izbori i promjena vlade. Nova HDZ-ova vlast je odmah stavila izvan snage Zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije i zaustavila svaki rad po izvješću Državne revizije.

Ali, ostavimo tko je što propustio u prošlosti. Okrenimo se budućnosti. U ekonomskoj smo krizi, najavljuje se novi val otkaza i povećanje nezaposlenosti. Nema drugog izbora nego krenuti normalnim putem, zato mislim da je došlo vrijeme da se priča o pretvorbi i privatizaciji zatvori na način koji uspostavlja pravednost i potiče zdravu tržišnu utakmicu.

Zasad, osim revizije privatizacije, niste još uvijek izašli s konkretnim stvarima koje bi sadržavao vaš gospodarski program. Tražite gospodarsku reformu, ali ne govorite ništa o načinu na koji bi se ona provela.

Privatizaciju izjednačiti s ratnim zločinom

'Slažem se s Josipovićem i nadam se da će provesti, ako dođe do Pantovčaka, ono što obećava. Prošle godine imali smo s njim nekoliko susreta na tu temu, obećao je da će na tome nastaviti raditi, ali se više nije javljao. Sada je ponovo to aktualizirao i valjda će izgurati do kraja. Podržavamo njegov i SDP-ov zahtjev da u Ustav uđe odredba po kojoj kriminal iz privatizacije nikada ne bi zastario, slično kao i ratni zločin. Međutim, HDZ je već najavio da to neće proći', mišljenja je Ana Knežević, predsjednica SSSH.

Predsjednik po svojim nadležnostima ne može sam provesti reformu privrede. Onaj tko to obećava, ili ne poznaje ustavne ovlasti predsjednika ili laže hrvatsku javnost. Vidošević samo ponavlja fraze o tome kako treba povećati proizvodnju i izvoz, smanjiti troškove. Jasno, da bismo izvozili, moramo nešto i proizvesti. Naša je proizvodnja danas manja od one prije rata. Poduzetnici kažu da je korijen hrvatske krize korumpiranost i da Hrvatsku treba očistiti najprije od toga korova. Predsjednik može napraviti najvažnije: udariti na korupciju koja guši i privredu i sve ostale djelatnosti. Može svojim autoritetom otvarati vrata potrebnim reformama.

Isto tako, predsjednik mora kroz gospodarsku diplomaciju otvoriti nova tržišta, ona na kojima možemo biti konkurentni. Moj se program temelji na povezanosti 'plave' i 'zelene' Hrvatske, ekologiji i vodi kao glavnom prirodnom resursu. Svakako i na turizmu koji ima i jaku izvoznu komponentu.

Tko će osmisliti vaš gospodarski program? Hoćete li se tu osloniti na stranačke gospodarske stratege ili ćete tražiti pomoć neovisnih stručnjaka?

Naravno, imam punu pomoć i suradnju svih stručnjaka iz SDP-a, Branka Grčića, Ljube Jurčića i ostalih. Imam i konzultante koji nisu stranački, gospodarske analitičare, ali i praktičare iz različitih gospodarskih grana. Kada dođe vrijeme, oni će se sami predstaviti javnosti.