za mlađe od 45 godina

Još stignete predati zahtjev za subvencionirani stambeni kredit. Pobrojali smo uvjete

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 29.03.2021 17:28
  • Objavljeno 29.03.2021 u 17:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Michaela Dusikova / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

U posljednje četiri godine, otkako je krenuo program subvencioniranih stambenih kredita, odobreno je više od 17.000 zahtjeva. Najava je ministra graditeljstva Darka Horvata kako će država nastaviti s potporama do kraja mandata aktualne Vlade. Ovogodišnji natječaj bit će otvoren dok se ne utroši 50 milijuna kuna, a idući natječaj je u proljeće 2022. Podsjećamo koje sve uvjete morate zadovoljiti da biste mogli zatražiti subvencije od Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN)

APN je 26. veljače sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,09 do 3,50 posto za kune, odnosno od 2,15 do 3,50 posto za kredite u eurima.

Na poziv se mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Zainteresirani kupci mogu podnijeti i veći iznos zahtjeva za kredit, no država će ga subvencionirati samo do navedenog iznosa.

Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Primjerice, kupujete li nekretninu u Rijeci ili Zagrebu, ostvarujete pravo subvencije od 30 posto.

Važno je da podnositelj zahtjeva ili njegov bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner u vlasništvu nemaju nekretninu koja ima higijensko-tehničke uvjete za život.

Ukoliko imate takvu nekretninu, trebali biste je staviti na prodaju radi kupnje, tj. gradnje veće nekretnine. Nekretnina u vlasništvu trebala bi biti prodana u roku od dvije godine od sklapanja ugovora o subvencioniranom kreditu.

  • +6
  • +3

Stanovi

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Važno je naglasiti da se subvencija može produljiti za dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, a produžuje se godinu dana i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja. Produženje subvencija ostvaruje se za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva.

Zahtjev za dodatno produljenje subvencije potrebno je predati u roku od 60 dana od rođenja djeteta.

Inače, Hrvatski sabor je krajem prošle godine izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, a njima je do kraja 2023. godine produljen rok u kojem će APN objavljivati javne pozive za subvencije.

Izmjenama je regulirano i da će kandidati za te kredite morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita.

Također je regulirano da će subvencije biti odbijene podnositeljima koji su ih već ranije dobili te da uplaćena sredstva neće trebati vraćati ako se subvencionirani stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana, kuće ili izgradnje kuće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!