nitko ih nije obavijestio

Gorko iznenađenje za korisnike APN-ove subvencije: Cijelu ratu morali platiti sami. Iz APN tvrde: Banke će im vratiti novac

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 13.01.2021 17:07
  • Objavljeno 13.01.2021 u 17:05
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Korisnici APN-ovih subvencija za stambene kredite ostali su neugodno iznenađeni kada im je ovog mjeseca s računa skinut puni iznos mjesečne rate za stambeni kredit, odnosno i onaj iznos koji je trebala platiti Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama

''APN ovaj mjesec nije uplatio novac za subvencije, a banke su svima koji imaju subvencije naplatili puni iznos rate. Meni je to potvrdila i moja osobna bankarica jer je njima u banku došao i dopis iz APN-a. Nazvala sam još nekoliko prijatelja diljem Hrvatske da si provjere stanje, i svima je naplaćen puni iznos'', rekla je za Dnevnik.hr Zagrepčanka koja je prije tri godine kupila nekretninu uz subvenciju APN-a.

Dodala je da su joj iz banke rekli i kako znaju da su građanima sada naplaćeni veliki iznosi, no objašnjava nam da u ugovoru koji se potpisuje s APN-om stoji da, u slučaju da Agencija ne uplati svoj dio na rate na vrijeme, mora ga platiti korisnik.

''To i nije pravno sporno, iako nikako nije u redu i trebali bi obavijestiti korisnike kredita, a ne samo uzeti novac'', smatra Zagrepčanka. Otkrila je i da će njezinoj kolegici zbog toga banka ovog mjeseca uzeti gotovo cijelu plaću.

''Nije isto hoće li vam netko uzeti 2000 ili 4000 kuna. Normalno da to utječe na financije. Čula sam se kolegicom s posla i mislili smo prvo da nam nisu možda uplatili punu plaću, ali plaća je sjela normalno'', priča nam.

Dodatan je problem i što su korisnici sve to morali otkrivati sami. ''Ništa nismo dobili, nikakvu obavijest, nitko nas nije niti zvao pa da nas barem upozori na to. Saznala sam sama jer sam zvala banku iz koje su mi rekli da su oni dobili obavijest ranije pa su bili spremni za pozive građana'', ispričala je druga Zagrepčanka, koja je također ugovor s APN-om sklopila 2017. godine, javlja Dnevnik.hr.

Njoj su u banci kazali da su dobili informaciju da će se novac korisnicima vratiti na račun, no više od toga ne znaju. Isto su ipotvrdili iz jedne banke potvrdili uz napomenu da je, prema njihovim informacijama, do problema došlo zbog APN-ova kašnjenja s uplatom za tekuću godinu.

Dnevnik.hr upit je poslalo i APN-u, iz kojega objašnjavaju da je Agencija s Ministarstvom financija osigurala sredstva za plaćanje subvencioniranih kredita.

Dodaju da se postupak plaćanja subvencija zbog tehničkih ograničenja provodi postupno za svaku godinu subvencije, a 12. siječnja uplaćen je puni iznos subvencija.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u suradnji s Ministarstvom financija osigurala je sva potrebna sredstva za plaćanje subvencioniranih kredita. Sukladno članku 14. Zakona o subvencioniranju stambenih kredita sredstva odobrena za subvencioniranje kredita APN isplaćuje odabranoj kreditnoj instituciji unaprijed za tekuću kalendarsku godinu u roku od osam dana od dana dospijeća na naplatu prvog obroka ili anuiteta kredita u tekućoj kalendarskoj godini.

Dakle, naplata prvog obroka ili anuiteta s dospijećem 1. 1. 2021. godine dospijeva na naplatu 9. 1. 2021. godine. Ako je dan dospijeća neradni dan, tada se naplata vrši prvi sljedeći radni dan, što je u ovom slučaju 11. 1. 2021. godine.

Dodatno, APN može izvršiti uplatu sredstava samo za one predmete za koje je banka dostavila svu potrebnu dokumentaciju uključujući potvrdu banke o isplati kredita te originalni ugovor potpisan od svih potpisnika kredita.

Sam postupak plaćanja subvencija se, zbog tehničkih ograničenja, provodi postupno za svaku godinu subvencije. Tako je APN dana 4. 1. 2021. godine izvršio plaćanje subvencija s dospijećem do 11. 1. 2021. u ukupnom iznosu od 2.991.859,94 kn za prvi obrok subvencija iz 2019. godine te ožujka i rujna iz 2020. godine.

Dana 7. 1. 2021. godine izvršeno je plaćanje u ukupnom iznosu od 41.119.778,05 kn za prvi obrok za subvencije iz rujna 2020. godine, te 2. godina subvencije iz ožujka 2020. godine. Dana 11. 1. 2021. godine APN je izvršio plaćanje u ukupnom iznosu od 29.799.078,35 kn za 2. godinu subvencije iz 2019. godine.

Jučer, 12. 1. 2021. godine APN je izvršio plaćanje obveza za subvencije iz 2017., 2018., ožujak 2020. i rujan 2020. godine, s dospijećem obroka u siječnju u ukupnom iznosu od 59.810.147,22 kn.

Dakle, ukupna plaćanja prema bankama za dospjele i nedospjele obveze za 2021. godinu izvršena su u cijelosti zaključno sa danom 12. 1. 2021. godine u ukupnom iznosu od 133.720.863,56 kn.

Građani kojima su banke naplatile ratu kredita u cijelosti trebaju se obratiti svojoj kreditnoj instituciji radi povrata preplaćenih sredstava'', poručuju iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!