nova naknada

HNB šalje uputu: Banke će morati uvesti asistente za pomoć starijim i nemoćnim na bankomatima

14.11.2019 u 09:28

Bionic
Reading

Banke koje su klijentima uvele naknadu za podizanje gotovine na šalteru morat će u poslovnicama imati osobe koje će pomagati svim onima koji se iz nekog razloga ne mogu služiti bankomatom. Hrvatska narodna banka (HNB) s takvom uputom želi osigurati da svi imaju osiguran barem jedan kanal za besplatno podizanje novca

'HNB smatra da su banke dužne pružiti svu potrebnu pomoć i poduku – na licu mjesta, u poslovnicama – kako bi stariji i nemoćni potrošači, kao i oni koji do sada nisu savladali upotrebu digitalnih kanala, što lakše svladali korištenje bankomata kao besplatnog kanala za podizanje novca.

Također, očekujemo da banke ne dovode potrošače koji zbog svoje dobi, bolesti, smanjenja pokretljivosti, invaliditeta ili drugog objektivnog razloga nisu u mogućnosti koristiti bankomatima  u diskriminirajući položaj, donosno u situaciju da zbog spomenutih okolnosti nisu u mogućnosti iskoristiti mogućnost besplatnog podizanja gotovine. S tim u vezi, HNB će bankama dati odgovarajuću uputu', poručili su iz HNB-a, piše Jutarnji list.

Najava dolazi tjedan dana nakon što je OTP banka objavila da će 22. studenog uvesti naknadu za podizanje gotovog novca u svojim poslovnicama, a Zagrebačka banka takvu naknadu primjenjuje od rujna.

Naknada u OTP banci iznosit će 4 kune za transakcije do iznosa od 500.000 kuna, odnosno 100 kuna za transakcije iznad tog iznosa. Naknada se neće naplaćivati za transakcije manje od 100 kuna dnevno, isplate s računa za zaštićena primanja i računa kojima raspolaže skrbnik, odnosno zakonski zastupnik poslovno nesposobnog korisnika računa.