Endave

Jedna od najvećih razvojnih grupacija na svijetu preuzela hrvatski Five za 250 milijuna kuna

04.03.2021 u 15:21

Bionic
Reading

Zagrebačku digitalnu agenciju Five preuzela je Endave, tvrtka za razvoj softvera s javnošću i jedna od najvećih razvojnih grupacija na svijetu, za 250 milijuna kuna. Otkrili su to u intervjuu za Netokraciju Viktor Marohnić i Luka Abrus, osnivači Fivea

'Pa iskreno, prvo nas je uhvatila panika', rekao je Marohnić, suosnivač Fivea nekad poznatog kao Pet minuta.

Endava će akvizirati Five za 250 milijuna kuna, što uključuje keš i dio u dionicama te tvrtke koja je već na burzi u New Yorku i vrijedi skoro 5 milijardi dolara, piše Netokracija.

Ni Marohnić ni Abrus nisu htjeli otkriti hoće li odmah iskeširati svoje dionice, ali su tom akvizicijom osigurali više od 10-12 puta veću akvizicijsku cijenu od EBITDA tvrtke.

Za razliku od tvrtki koje razvijaju proizvode, agencije se tipično akviziraju za multiplu od 6-7.

Sve to dolazi nakon godine koja je bila daleko od krizne. Ipak, u ožujku 2020. kad je krenula pandemija, računali su da će izgubiti 30 do 50 posto prihoda.

'Nekoliko smo tjedana proveli radeći na kriznim planovima s ciljem da prođemo kroz krizu bez da otpustimo i jednog čovjeka. Na sreću ono što se dogodilo je bilo potpuno suprotno. Projekti su počeli dolaziti velikom brzinom i na kraju smo 2020. završili s rekordnim prihodima. Sve skupa smo u 2020. imali malo preko 100 milijuna kuna prihoda i jako dobru profitnu marginu', rekli su u razgovoru za Netokraciju.

Iako je Endava u Hrvatskoj prilično nepoznata, radi se o jednoj od najvećih svjetskih razvojnih tvrtki s preko 7000 zaposlenika i 33 ureda diljem svijeta. Nekima je možda poznatija otkako se proširila u Srbiji kako bi povećala svoje kapacitete. Tamo je krajem prošle godine imala preko 750 zaposlenih.

Ipak, Five Endavi nije važan zbog kapaciteta koliko strateški zbog njihovih high-end usluga.

'Kroz cijeli proces razgovarali smo s nekih desetak ponuđača i odabrali smo Endavu, jer su imali nama najsličniju kulturu i najbolji sinergijski efekt za nas. Oni nas vide kao dodatnu vrijednost za njihovo poslovanje i posebno cijene naše high-end usluge poput strategije, dizajna i rasta za digitalne proizvode, kao i moderne tehnologije kojima vladamo'.

Marohnić je istaknuo kako će Five pomoći da se Endava transformira u još atraktivniju tvrtku i proširi paletu svojih usluga, a istaknuo je kako u Endavi očekuju da će im se akvizicija Fivea isplatiti već u prvih godinu dana.